Sağlık İle İlgili Konular

Kansızlık Sinirlilik Yapar mı?

Kansızlık sinirlilik Yapar mı, kansızlık halk arasında yaygın olarak görülmektedir. Vücudumuzda kırmızı kan hücreleri dolaşmaktadır. Bu kırmızı kan hücrelerinin sayısı azalırsa buna kansızlık denmektedir. Kansızlık hastalığının belirtileri gün içinde kolayca ayırt edilebilir. Kansızlık ilk başta yorgunluk gibi belirtiler vermektedir. Tabi ki halsizlik ve yorgunluğun kansızlık yüzünden anlamak çok zordur. Çünkü gün içinde farklı bir durum olduğunda da yorgunluk çökmektedir. Bir diğer belirtiler ise sinirlilik, baş ağrısı ve nefes darlığı gibi hastalıkları kendinizde görüyorsanız bu durumda kansızlık olma durumu vardır.

Bu yazımızda sizlere Kansızlık sinirlilik yapar mı? kansızlık nedir? kansızlığı nasıl atlatabilirim? kansızlık belirtileri nelerdir? gibi soruların yanıtını vereceğiz.

kansızlık sinir yapar mı
kansızlık sinir yapar mı

Kansızlığın bir diğer ismine anemi denmektedir. Vücudumuzda bulunan kırmızı kan hücreleri organ ve dokulara oksijen taşımaktadır. Ama bazen vücudumuzda yeteri kadar kırmızı kan hücresi bulunmuyor. Bu durumda kansızlık veya anemi ortaya çıkıyor. Kansızlık veya anemi sadece ülkemizde değil dünyada da görülmektedir. Bu durumu sayıya vurduğumuzda kansızlık dünyanın %24,8’ini etkilemektedir.

Kansızlık ve anemi hastalığı en çok okul öncesi çocuklarda görülmektedir. Çünkü okul öncesi çocuklarda hastalık kapma olasılığı daha yüksek olabiliyor. Dünya genelinde kansızlık veya anemi görülmesi oranı %47 olmaktadır. Bu sayı gün geçtikçe artmaktadır. Peki , Kansızlık sinirlilik yapar mı? kansızlık nedir? kansızlığı nasıl atlatabilirim? kansızlık belirtileri nelerdir? İşte kansızlık hakkında her şey bu yazımızda…

ANEMİ HASTALIĞI NEDİR?

Anemi hastalığının bir diğer ismi kansızlıktır. Vücudumuzda olan kırmızı kan hücreleri doku ve organlarımıza oksijen taşıma görevi vardır. Bazı durumlarda kırmızı kan hücreleri yetersiz kalmaktadır. Bu durumda ise ortaya çıkacak hastalık anemi hastalığıdır. Kırmızı kan hücreleri vücudumuz için çok önemli bir parçadır. Kırmızı kan üretimine müdahale edilirse daha farklı hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Bu duruma farklı bir örnek vermek gerekirsek kırmızı kan hücrelerinin parçalanma ve kaybolma gibi durumlarda vücudumuzda daha farklı hastalıklar ortaya çıkar.

KANSIZLIK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kansızlık hastalığının belirtileri birden fazla olabilir. Mesela gün içinde aşırı yorgun isek bu durum kansızlık belirtisidir. Ancak kansızlık belirtisi olduğu için hemen kansızlık hastalığına sahip olmuyoruz. Çünkü kansızlığın birçok belirtisi vardır. Gün içinde çok yorulmuşsak yorgun olabiliriz. Bu yüzden hemen kendimize kansızlık veya anemi hastalığı teşhisi koymamız yanlış olur. Kansızlığın ortaya çıkma durumu vücudumuzda demir eksikliği veya vitamin eksikliği gibi durumlar olursa ortaya çıkar. Bu yüzden kansızlığın çıkmaması için demir eksikliğini ve vitamin eksikliğini vücudumuza katkı sağlayacak besinler tüketmek bizler için faydalı olacaktır. Şimdi gelelim kansızlık belirtileri nelerdir? sorusunun cevabını vermeye. İşte karşınızda kansızlık belirtileri:

  • Çabuk yorulma, enerji düşüklüğü
  • Tenimizin solukluğu
  • Uyku sorunu
  • Bacaklarda kramp gibi ağrılar
  • Göğüs ağrısı
  • Düzensiz olarak kalp atışı olması

Kansızlık veya anemi hastalığının bir diğer merak edilen konusu ise kansızlık sinir yapar mı? Anemi hastalığı baş ağrısı gibi hastalıklara sebebiyet gösterir mi? Kansızlık nefes darlığı yapar mı? Anemi hastalığı baş dönmesi yapar mı? gibi sorulardır. Şimdi gelelim bu soruların cevabını açıklamaya.

Kansızlık nefes darlığı veya göğüs ağrısı yapabilir. Bu durum demir eksikliğinden olmaktadır. Bu yüzden demir eksikliğini giderecek gıdalar tüketmeliyiz.

Anemi veya bir diğer adıyla kansızlık baş ağrısına da sebebiyet göstermektedir. Bilindiği üzere kırmızı kan hücreleri doku ve organlara oksijen taşıyor. Bunun yanında kırmızı kan hücreleri beyne oksijen taşıyamadığında baş ağrısı sorunu ortaya çıkıyor. Bu durum baş dönmesini de beraberinde getirmektedir.

Kansızlık hastalığı yüzünden gün içinde sinirli olabiliriz. Gereksiz yerlerde sinirli çıkabiliriz ve kansızlık sosyal yaşantımızı kötü bir şekilde etkilemektedir.

İlginizi çekebilir : Uyku Apnesi Tedavisi Nedir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu