Sağlık İle İlgili Konular

Protetik Diş Tedavisi Nedir? Nasıl Yapılır?

Protetik diş tedavisi diş hekimliğinden önemli dalı olarak karşımıza çıkar. Daha çok kaybedilen dişlerin uygun protezler yardımı ile desteklenmesi amaçlanır. Protetik diş tedavisi nedir, nasıl yapılır hangi işlemler gereklidir gibi konularda pek çok soru soruluyor. Ağız estetiğini yeniden sağlamak ve kaybedilen dişin farklı yöntemlerle fonksiyonunun kazandırılmasını amaçlayan işlemlere protetik diş tedavisi denir.

Çünkü kaybedilen diş sonrası tüketilen besinler sağlıklı bir şekilde çiğnemez ve bu durum beraberinde birçok rahatsızlığa neden olur. Sindirim yolu bu durumdan olumsuz etkilenir ve hızlı kilo alımı baş gösterir. Protetik diş tedavisi sayesinde ağız sağlığı büyük ölçüde korunur. Aynı zamanda kişi kendini psikolojik olarak daha iyi hisseder.

Protetik Diş Tedavisinde Kullanılan Yöntemler

Protetik diş tedavisi
Protetik diş tedavisi

Diş çürümelerinde tedaviye geç kalınması halinde diş kayıpları ortaya çıkar. Bu nedenle kaybedilen diş ya da dişler yerine farklı alternatifler değerlendirilir. Protetik diş tedavisinde kullanılan yöntemler şu şekildedir;

  • Sabit Protezler: Sağlıklı dişleri destekleyerek kullanılan sabit protezler içerisinde farklı özelliğe sahip türler bulunuyor. Kuron, metal destekli porselen kaplama, zirkonyum kaplama, seramik kaplama, köprü ve implant gibi tedavi yöntemleri bulunur.

  • Hareketli Protezler: Bu protez çeşidi genel olarak damak protez olarak da bilinir. Bu tedavi şekli daha çok ağız içerisinde tüm dişlerini kaybeden hastalara uygulanır. Dolayısıyla tüm dişlerin kaybedilmesi kişinin konuşmasını engelleyerek yaşlı görünmesine neden olur. Bu nedenle kolayca takılıp çıkarılabilir özelliğine sahip hareketli protezler kullanılır.

Çene Hastalıkları

Çene eklem rahatsızlıkları bazı faktörlerden dolayı ortaya çıkar. Bu doğrultuda diş ağrıları, tükürük bezlerinde meydana gelen fonksiyonel bozukluklar, diş kayıpları, yanak ve dudak kaslarının yapısının bozulması çene hastalıkları açısından risk oluşturur. Erkeklerde görülmekle birlikte çene hastalıkları daha çok kadınlarda görülür. Dolayısıyla besin tüketilirken çeneden gelen sesler, ağrılar, ağız açmada zorluk yaşama gibi problemler şekilde kendini gösterir.

Diş kayıpları çene kemiği erimesine yol açar. Bu durum kişinin yaşamını olumsuz etkiler. Beraberinde ise çene hastalıkları şeklinde belirtiler vererek çeşitli hastalıklar ortaya çıkar. Bu tür durumlarda zaman kaybetmeden ilgili branş hekimlerden destek almak gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu