Sağlık İle İlgili Konular

Güneş Alerjisi Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Güneş Alerjisi Nedir, insan vücudu bazı gıdalara ya da olaylara karşı tepki gösterir. Bu tepkiler vücutta kızarıklık ya da kaşınma şeklinde olmaktadır. Karşılaşılan bu duruma alerji adı verilmektedir. Güneş alerjisine de sıklıkla yaz mevsiminde rastlanmaktadır. Hatta bazı hassas cilde sahip olanlar hangi mevsimde dışarı çıkarsa çıksın güneşe maruz kalınca alerji belirtileri hemen kendini göstermektedir.

Güneş ışınlarının zararlı etkileri bulunmaktadır. Bu etkiler hassas ciltlerde hemen kendini göstermektedir. Bazı insanlarda görülen güneş yanığı, takılan aksesuarlar ya da kullanılan kozmetikler güneş alerjisinin etkilerinin görünmesine neden olmaktadır. Güneşte aşırı kalırsanız ciltteki oksijen ve hidroksil radikalleri doku ve hücre hasarına neden olabilir. Bu durum da güneş alerjisini oluşturmaktadır. Alerjinin belirtileri cildin yapısına ya da güneş ışığının maruz kaldığı cildin dokusuna göre değişmektedir. Kimyasal kullanılan bölgelerde de sıklıkla güneş alerjisi belirtilerine rastlanmaktadır.

Güneş Alerjisi Nedir Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde ya da çocuklarda güneş alerjisi belirtilerine sıklıkla rastlanmaktadır. Bunun nedeni ciltlerinin daha hassas ve cilt derilerinin ince olmasından kaynaklanmaktadır. Beyaz tenli olanlar güneşe çıktıklarında çok çabuk kızardıkları görülür. Esmer tenliler bu konuda daha şanslıdır. Yaş ilerledikçe güneş alerjisi belirtileri azalmaktadır. Bazı durumlarda belirtilerin aynı ya da daha şiddetli olduğu da görülmektedir.

güneş alerjisi

Güneş alerjisi belirtileri arasında kızarıklık ve kaşıntı ilk sırada yer almaktadır. Deride döküntü ya da kabarıklık durumu da belirtiler arasındadır. Su toplaması, yanma ya da ağrı belirtilerine rastlanmaktadır. Diğer alerjilerle karıştırılmaması da gerekmektedir. Eğer baş ağrısı, mide bulantısı ya da bademcik şişmesi gibi durumlarla karşı karşıya iseniz farklı bir alerjik durumunuz var demektir. Güneşin dik gelen ışınları öncelikle kişilerin yüzüne yansır. Belirtiler bu nedenle yüz ve boyun bölgesinde sıklıkla görülmektedir.

Kolların dirsekten altta kalan bölümünde ya da bacakların dizden aşağısında bu belirtilere sıklıkla rastlanmaktadır. Yazın kolsuz giyilen giysilerden dolayı omuzlarda da güneş alerjisi belirtileri görülmektedir. Kaşınan ve kaşındıkça da alerji bölgesinin genişlediği görülen bu durum kişilere acı da vermektedir. Alerji belirtileri görülen kişiler dikkatli olmalıdır. Ciltlerinin hassas olduğunun farkına vararak bazı önlemler almalıdır.

Güneş Alerjisinde Korunma Yöntemleri

Kişiler güneşe çıkmadan önce bazı önlemler alırlarsa güneşin zararlı etkilerinden korunurlar. Böylelikle de güneş alerjisi gibi bir durumla da karşılaşmamış olurlar ya da alerji belirtilerini ve sıkıntıları en aza indirgeyebilirler. Dikkat edilmesi gerekenler:

  • Güneşe çıkmadan yarım saat önce vücut tipine uygun olan güneş kremi kullanmak ve her iki saatte bir sürmek. Krem öncelikle yüz, boyun, kollar, omuzlar ve ellere sürülmelidir.
  • Güneşin zararlı ışınlarının en çok görüldüğü zaman olan saat 11.00-16.00 arasında güneşe çıkmamak gerekir. Alerjiye maruz kalmamak için gölgede vakit geçirmek önemlidir.
  • Kaliteli güneş gözlükleri göz çevrenizi güneşin zararlarından koruyabilir.
  • Şapka kullanarak yüzünüzü ve boynunuzu koruyabilirsiniz.
  • Güneşe çıkarken kolları ve omuzları kapatan pamuklu kıyafetler alerji riskini en aza indirgemektedir.
  • Dudaklarınız için de dudak koruyucuları kullanabilirsiniz.

Güneş Alerjisi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Güneş alerjisi tedavisi oluşan rahatsızlık durumuna göre değişmektedir. Hafif şekilde belirtiler gösteriyorsa kişilerin dikkat edeceği konular hakkında bilgi verilir. Kişinin güneşe çıkmaması ile cilt rahatlar ve belirtiler geçer. Alerjinin derecesi fazla ise bu durumda tedavi uygulanması gerekmektedir. Doktora gidildiğinde genellikle krem ve merhem kullanılması önerilir.

Ağız yoluyla kullanılan ilaçlar da tedavide uygulanmaktadır. Bu tedavi yöntemi deri altındaki alerjiye neden olan histamin aminlerinin çoğalmasını engellemektedir. Böylelikle kaşınma ve kızarıklıkların önüne geçilmektedir. Kısaca; güneş alerjisine duyarlı olan kişilerin en çok dikkat edecekleri konu güneşe çıkarken önlem almaları ve öğle saatlerinde çıkmaması durumudur.

İlginizi Çekebilir: Cilt Bakımı Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu