Yaşam İle İlgili Konular

VDS (Virtual Dedicated Server) Nedir?

VDS (Virtual Dedicated Server) Nedir sorusu özellikle bilgisayarla ilgilenen kişiler tarafından araştırılan konular arasında yer alır. Açılımı Virtual Dedicated Server olan VDS en basit haliyle kullanıcıların web sitelerini düzenlemek için, web sitelerindeki uygulamaları oluşturmak için, web sitesini dağıtmak ve barındırmak için sanal bir makinedir. VDS Sanal Atanmış Sunucu olarak da bilinir. VDS, kullanıcısının sunucuyu kesintisiz bir şekilde kullanabilmesi için geliştirilen web sitesi barındırma şekli olarak tasarlanmıştır. Söz konusu olan sistemler içerisinde yer alan yöntemler bulut sunucu, sanal sunucu ve fiziksel sunucu gibi birbirinden farklı türlere ayrılır. VDS ise bu kapsamda kullanılan bir sanal sunucu çeşidi olarak tasarlanmıştır.

VDS (Virtual Dedicated Server) Nedir diye bakıldığı zaman web sitelerinin daha kolay bir şekilde kullanılmasına yardımcı olur. Özellikle web sitesi konusunda çok fazla bilgili olmayan ya da yazılım konusunda bilgisi olmayan kişiler VDS kullanarak web sitesini daha çok geliştirir. Son dönemlerde her türlü işletme internet üzerine taşınmıştır. Bu nedenle şu an her işletmenin en az 1 adet web sitesi vardır. Bununla birlikte çok fazla rakip işletmeler de vardır. Her işletmenin kendine ait özel web olduğu için aynı hizmetlerde rekabet çok fazla olur. VDS ile daha profesyonel bir şekilde web sitesi oluşturulabilir. Bu da kişilerin web sitesinde daha ön planda olmasına yardımcı olur.

VDS nedir konusunu genel olarak daha çok profesyonel bir web sitesi oluşturmak isteyenlerin merak konusudur. Her VDS’nin kendi CPU tahsisi, disk yeri, iletişim sistemi, bant genişliği ve belleği vardır. Aynı zamanda diğer kiracılar ile paylaşmayı gerektirmeyen sadece tek bir kişinin erişebileceği özel bir kaynak seti de sunar. VDS aynı zamanda son kullanıcıların sunucularına internetten küresel olarak erişim sağlayabilecek bir uzaktan erişim katmanına sahip olan işletim sistemi içeren oldukça kapsamlı donanım setidir.

VDS’in Avantajları Neler?

vds server nedir
vds server nedir

VDS (Virtual Dedicated Server) Nedir konusunda bilgi sahibi olan kişiler aynı zamanda VDS’nin avantajlarını da merak ediyor. Özellikle web sitesini geliştirmek isteyen kişilerin bu konu hakkında bilgi sahibi olması oldukça önemlidir. Çünkü VDS tam olarak web sitelerini düzenleyen ve rakiplerine göre ön plana çıkmasını sağlayan sistemlerden biridir. Yeni başlayan ya da ilk defa web sitesi açan kişilerin genel olarak VDS hakkında herhangi bir fikri olmaz. Bu konuda bilgi sahibi olmak ve VDS’nin nasıl kullanıldığına hâkim olmak da web sitesini geliştirmek için önemlidir.

VDS’in Avantajları Neler diye bakıldığı zaman aslında oldukça fazla madde sayılabilir. VDS pek çok açıdan avantajlı olmayı sağlamaktadır. Bu kapsamda VDS’nin avantajlarına hâkim olmak bu sistemi daha kolay bir şekilde kullanmaya yardımcı olur. VDS kullanıldığında RAM, disk alanı ya da CPU kaynakların paylaşımsız olarak kullanılması sağlanır. Bahsedilen bu kaynakların her biri tamamen kullanıcıya özel olarak tasarlanır. Kullanıcıların diğer web sitelerindeki kaynakları kullanmasına da engel olur. Bu sebeple kullanıcılar birbirlerinin performansını etkilemez. VDS bu anlamda bireysellik kazandırarak çok daha kolay bir şekilde kullanım fırsatı sunar.

Aynı zamanda VDS web sitesi sahiplerine root erişimi imkânı da sağlar. Bu sayede site üzerinden daha farklı konularda kontrol sahibi olmasına yardımcı olur. Örneğin siteye eklenen e- postaları çok daha kolay bir şekilde yönetebilirler. İstedikleri gibi bu maillerin giriş çıkışlarını da kontrol edebilirler. Aynı zamanda iletişim bilgilerini de özel olarak tasarlayabilirler. Bu anlamda direkt olarak web sitesine giren kişilere ve iletişim kurmak isteyen müşterilere ulaşabilirler. VDS sisteminin sağladığı bir diğer avantaj ise ihtiyaç duyulduğu takdirde kaynak artırımının yaptırılmasıdır. Örneğin ürün tanıtan bir web sitesinde farklı ürünler eklenebilir. Bunun bir sınırı yoktur. Kişiler bu ürünleri tanıtabilmek için istediği kadar fotoğraf ya da video ekleyebilir. Bu ise VDS sisteminin tamamen yenilikçi bir sistem olmasından kaynaklanır.

Özellikle büyük ve gelişmiş olan web sitelerinde ziyaretçi de çok fazla olur. Aynı zamanda SEO uyumlu olarak web sitesi kullanıldığı zaman web sitesinin içeriğinde yer alan herhangi bir hizmete ulaşmak isteyen kişiler için arama motorunda daha yukarıda çıkar. Bu durumda ise web sitesinin çok fazla ziyaretçisi olur. Ziyaretçi yoğunluğunda web sitesinde kasılmalar ya da yavaşlamalar meydana gelir. VDS ise web sitesinin bu trafik yoğunluğuyla kolay bir şekilde başa çıkabilir. Bu özellik sayesinde web sitesinin geç yüklenme sorunu tamamen ortadan kaldırılır. Site ne kadar yoğun olursa olsun ziyaretçilerin yapmak istedikleri işlemler hızlı olacaktır. Bu da ziyaretçinin web sitesinde kalma süresini artırır.

Web sitesi için sunulan avantajlar ve özellikler genel olarak yüksek fiyatlı olarak web sitesi sahiplerinin karşısına çıkar. Bu nedenle pek çok kişi VDS gibi sistemleri kullanmaktan kaçınır. Fakat VDS diğer sistemlere göre çok daha ekonomiktir. Senelik ya da daha uzun sürelik paketleri mevcuttur. Aynı zamanda bu paketlerin içerisinde web sitelerine uygun olan ve olmayan özellikler vardır. Kişiler kendi web sitelerine en uygun özellikleri seçebilir. Diğer özelliklere ise boşa para vermek zorunda kalmaz.

VDS Sanal Sunucu Nedir konusunda net bir fikri olmayan kişiler avantajları hakkında bilgi sahibi oldukça bu konuya da daha fazla hâkim olacaktır. VDS avantajlarından bir diğeri de güvenilir bir şekilde yazılım kurma imkânı tanımasıdır. Yazılımla ilgilenen pek çok kişinin de bildiği gibi web sitelerine siber saldırılar düzenlenmektedir. VDS ile bu siber saldırılar tamamen uzaklaştırılır. Bu anlamda web sitesi sahiplerine ve kullanıcılarına güvenilir bir ortam oluşturulmuştur. Farklı sitelere düzenlenen bu saldırıların VDS kullanan web sitesine oluşması da engellenir.

VDS’in Dezavantajları Neler?

VDS’in Dezavantajları Neler konusu da avantajlarından sonra site kullanıcılarının ya da bu sana sunucuyu kullanmak isteyenlerin merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Her sunucunun ya da web sitesi geliştiricisinin ne kadar avantajı varsa aslında bir o kadar da dezavantajı olabilir. Bu dezavantaj durumlarını da göz önünde bulundurarak VDS kullanmak çok daha sağlıklıdır. Fakat VDS’nin dezavantajları, avantajları kadar fazla değildir. Bu anlamda ilk defa web sitesi oluşturacak kişiler ya da web sitesini daha profesyonel bir pozisyona taşımak isteyenler bu dezavantajları göz önünden çıkarır.

VDS’in Dezavantajları Neler diye bakıldığı zaman sunucuyla ilgili olarak işlem yapılabilmesi için VDS’nin detaylı bir şekilde öğrenilmesi ve sisteme hâkim olmak önemlidir. Yani VDS içerisinde yer alan yazılım seçeneklerinin aktif hale getirilebilmesi için ve web sitesine uygun bir şekilde tasarlanabilmesi için mutlaka teknik bilgileri öğrenmek gerekir. Teknik bilgileri öğrenmeden VDS ile işlem yapmak oldukça zor olacaktır. Fakat tüm teknik işlemlere hâkim olduktan sonra kısa bir süre içerisinde tüm tasarlamalar ve işlemler yapılır. Bu anlamda teknik bilgileri öğrenmeye devam ettikçe web sitesi de daha profesyonel hale gelecektir.

VDS bazı bulut sunucularına göre bazı sunucu kaynaklarında sınırlamalar mümkündür. Bu anlamda kişiler web sitelerine en uygun sunucuyu ve özellikleri de bilmelidir. Bu özelliklere göre ve web sitesinde kullanacak kaynaklara göre sunucu seçme fırsatına da sahiptir. VDS web siteleri için genel olabilecek tüm özelliklere sahiptir. Eğer ekstra bir işlem gerekmiyorsa bu sunucu oldukça uygundur. VDS, VPS ya da paylaşımlı hosting çözümleriyle karşılaştırıldığı zaman çok daha yüksek bir performansı ortaya koyar. Fakat farklı bir kullanıcıya ait dedicated sunucunun gücüne de erişemez. Bu anlamda güvenlik ağlarının dışına da çıkmak mümkün değildir. Kişiler farklı sunucularının gücüne erişmek isterse VDS yerine farklı bir sunucuyu kullanabilir. Diğer dedicated sunucular bazı konularda VDS’ye göre daha fazla yetki sahibidir. Web sitesini geliştirmiş olan fakat yazılım alanında çok daha farklı yerlere yükselmek isteyen kişilere VDS yeterli olmaya bilir. Bu bahsedilen aslında büyük şirketler için hazırlanan web siteleridir. Mühendislik alanında hizmet veren şirketlerin daha çok büyük sunuculara ihtiyacı olur. Daha normal ve orta düzeyde hizmet verecek olan web siteleri için VDS oldukça yeterlidir.

VDS 2022 Fiyatları Ne Kadar?

VDS 2022 Fiyatları Ne Kadar sorusu da bu sistemden faydalanmak isteyen kişilerin merak ettiği konular arasında yer alır. VDS fiyatları aslında paketlere göre değişiklik gösterir. VDS genel anlamda uzun seneler de kullanılabilen bir sistemdir. 1 sene ya da aylık olarak da kiralanabilir. Genelde ilk defa VDS kullanmak isteyen kişiler aylık olarak kiralama yapar. Daha sonra memnun kaldıkça ve VDS’yi kullanmayı öğrendikçe bu süreyi artırma şansına da sahip olurlar. Web sitesinin VDS sayesindeki getirisi çok daha yüksek meblağlar olduğu için genelde VDS sunucusunun fiyatları uygundur. Büyük yazılım sistemleri gerektirmeyen bir sistem olduğu için de yüksek bir fiyata sahip değildir. İyi ve alanında gelişmiş olan yazılım mühendisleriyle bilgisayar mühendisleri bir web sitesinin ihtiyacı olabilecek her türlü yazılımı VDS içerisine aktarır. Bu anlamda hazır bir şekilde satın alıp kullanmak mümkündür. Kolay bir şekilde kullanmak isteyen kişiler için de kullanımı öğretilir. VDS satın alınan yer ile iletişime geçildiği takdirde kısa bir süre içerisinde hemen öğrenilir ve kullanılmaya başlanır.

VDS 2022 Fiyatları Ne Kadar diye bakıldığı zaman senelik fiyatla karşılaştırma yapılırsa eğer oldukça cüzi bir fiyat ortaya çıkar. Bununla birlikte farklı VDS sistemleri vardır. Bu sistemlerin içerisinde web sitesi sahiplerinin ihtiyaçları yer alır. Web sitesi sahipleri de ihtiyaçlarına göre VDS paketi satın alabilir. Bu nedenle tek bir VDS fiyatının ne olduğunu söylemek mümkün değildir. Bazı durumlarda farklı yazılım türlerinin de bu sistemlere eklenmesi gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu nedenle kişiler ilk olarak hizmet vereceği web sitesinde nasıl bir görüntü oluşturacaklarına hâkim olmalıdır. Buna yönelik olarak da VDS satın alacağı yerle iletişime geçmelidir. Bu sayede ihtiyacı olabilecek her türlü yazılımın yer aldığı bir paketi almak da mümkün olur. Yeni yazılım yüklemesi de yine bu sistemlerin içerisine eklenebilir.

VDS Hangi Web Siteleri İçin Uygun?

vds ne işe yarar
vds ne işe yarar

Virtual Dedicated Server Nedir sorusuyla birlikte VDS hangi web siteleri için uygun sorusu da sık sorulan sorular arasında yer alır. Özellikle bu anlamda çok çeşitli sunucular bulunduğu için ilk defa ciddi bir web sitesi yönetmek isteyen kişiler bu konuda detaylı bilgi sahibi olmak ister. Bu nedenle hangi web sitelerinin daha çok VDS’yi kullandığı da kullanıcılar tarafından bilinmelidir.
VDS Hangi Web Siteleri İçin uygun diye bakıldığı zaman daha çok anlık olarak çok yüksek trafiğe sahip olan ya da ileriki zamanlarda yüksek ziyaretçi hedefine ulaşmak isteyen sitelerde kullanılabilmektedir. Yani VDS kullanan web sitelerine alışveriş sitesi, butik sitesi ya da bijuteri sitesi gibi hizmet siteleri düşünülebilir. Online olarak kullanıcısı çok fazla olan alışveriş sitelerinde özellikle indirim zamanlarında anlık olarak trafik oluşmaktadır. Bu durumda da sunucu yavaşlar, kitlenir ve çeşitli problemler çıkar. Böylece hem ziyaretçiler siteden çıkmak zorunda kalır hem de web sitesi sahibi ziyaretçi kaybı yaşar. Bununla birlikte günlük ve anlık olarak çok yüksek ziyaretçilere sahip olan markaların ya da işletmelerin VDS sunucusunu tercih etmesi çok daha yüksek bir durumdur. Aynı zamanda oyun sunucusu yöneten kişiler de bir sunucu modeli olarak VDS sunucularını tercih eder. Yine anlık olarak giriş ya da çıkış yapılabilen oyunlarda ya da ekranda çok fazla sistem girişi olduğu zaman ziyaretçinin gelip gitmesi gibi durumlarında sitenin yavaşlama söz konusu olabilir. Bu nedenle oyun sunucularının çoğu da VDS sunucusunu tercih etmektedir. Oyun web sitesi yöneten kişiler ziyaretçiyi sitede tutabilmek ve uzun süre siteden ayrılmamasını sağlamak zorundadır.

Çok popüler olan ve gündeme gelen blog sitelerinde de VDS sunucuları kullanılmaktadır. Genel olarak web sitesine giriş yapıldığı zaman yavaşlık ya da web sitesini açma gibi problemler ziyaretçiler için oldukça olumsuz bir durumdur. Bu gibi durumlarda ziyaretçiler bir daha web sitesine girmek istemezler. Bu da web sitesi sahipleri için ya da işletme sahipleri için oldukça olumsuz bir durum olarak görülür. VDS sayesinde bu gibi sorunlardan kurtulmak mümkündür. VDS sistemi bir bütün olarak alınabildiği gibi aynı zamanda parçalanmış alan olarak da tercih edilebilir. Söz konusu olan bu parçalanmış alanlar RAM olarak belirlenmiş ve hizmete sunulmuştur. Web sitesinin gelişmesini isteyen, profesyonelleşmesini isteyen ve rakip firmalara karşı daha iyi bir yere gelmek isteyen kişilerin kullandığı sunuculardan biridir. Yüksek yazılım gerektirmeyen her türlü web sitesi için oldukça uygundur.

VDS Sanal Sunucu Nedir?

VDS Sanal Sunucu Nedir sorusu özellikle yeni bir web sitesi tasarlamak isteyen kişilerin ya da web sitesini olduğundan daha iyi bir yere getirmek isteyen kişilerin merak ettiği konular arasında yer alır. Bir sunucu fiziksel donanımı mantık çerçevesi içerisinde bölümlenerek ortaya çıkan sonucu ile her bir sanal sunucuya verilen genel isme VDS denilir. Bu işletim sistemi ile sunucu yazılımları ile fiziksel sunucu gibi çalışan güvenilir bir ortam yaratılmış olur. Fiziksel bir sunucunun taşıdığı çok fazla özellik vardır. VDS ise bu özellikleri web sitelerine taşıyarak web sitelerinin çok daha profesyonelleşmesini sağlar. VDS ile yapılabilecek çok fazla özellik vardır.

VDS (Virtual Dedicated Server) Nedir konusunda VDS ile yapılacak özellikler oldukça geniştir. Kişiler VDS sayesinde kendi sahip olduğu siteyi ya da müşterilerin sitelerini yönetebilir. Aynı zamanda barındırma hizmeti de verilebilmektedir. Bu anlamda VDS üzerinden ekstra bir iş yapılarak gelir sağlamak da mümkündür. VDS sayesinde birden fazla alanı barındırmak mümkündür. Bu alanları kendi içerisinde yönetmek ve olduğundan çok daha iyi bir pozisyona getirmekte mümkündür. İçerisinde yer alan tasarım özellikleri sayesinde sitenin çok daha iç açıcı bir hale getirilmesi sağlanır. Böylece siteye gelen ziyaretçiler sitede çok daha uzun bir süre kalır. Aynı zamanda VDS bir e- posta sunucusu olarak da kullanılabilmektedir. Özellikle web sitesinde hizmet veren ya da ürün satışı yapan kişiler direkt olarak müşteriler ile iletişime geçebilir. Sadece e- posta olarak değil telefon numaraları üzerinden de müşterilere direkt olarak ulaşılabilir. Bu sayede çok daha hızlı bir şekilde satış yapmak mümkündür.

VDA yedek sunucu olarak da kullanılabilen bir sistemdir. Özellikle yüksek trafiğe olan internet sitelerinde yüksek performans sağlamak için üretilmiştir. Şu an pek çok internet sitesinde ziyaretçi girişi anlık olarak arttığı zaman yavaşlama ya da donma gibi durumlar meydana gelebiliyor. Örneğin alışveriş sitelerinde herhangi bir indirim meydana geldiği zaman sistem donar. Müşteriler ise satın almak istedikleri ürünlere hiçbir şekilde ulaşamaz. VDS sayesinde bu yavaşlama sorunu tamamen ortadan kaldırılır. Ziyaretçi sayısı ne kadar fazla olursa olsun donma ya da yavaşlama gibi herhangi bir durum gözlenmez. VDS üzerinden televizyon ve radyo yayını da yapılabilmektedir. Aynı zamanda veri tabanına sunucusu olarak da kullanılabilen bir sistemdir. Kısacası bu sistem içerisinde fiziksel bir sunucuda aranan her türlü özellik ve detay bulunabilmektedir. Minimum maliyetle sahip olunan VDS aynı zamanda güvenli ortam, yüksek performans, 7/ 24 teknik destek gibi çeşitli özellikleri de içerisinde barındırır.

Hangi VDS Sanal Sunucu Paketini Seçmeliyim?

Virtual Dedicated Server Nedir konusu genel olarak anlaşıldıktan sonra kişiler kendi web sitelerine en uygun paketi nasıl seçeceğine karar veremeyebilir. Bu durumda web sitesinin neye hizmet vereceği oldukça önemlidir. Doğru VDS seçimi hizmet veren işletmelerin ziyaretçi çekmesi için oldukça önemli bir durumdur.

Hangi VDS Sanal Sunucu Paketini Seçmeliyim konusunda kararsız kalan kişilerin dikkat etmesi gereken belirli noktalar vardır. Doğrusunu seçmek için ilk yapılması gereken web sitesinin kod alt yapısının ne olduğuna karar vermektir. Hizmetin gereksinimi en uygun olan bir yazılım alt yapısı seçilmesi de çok daha doğru olacaktır. Eğer temeli sağlam olmayan bir hizmet seçilirse uzun vadede çok çeşitli sıkıntılar da ortaya çıkar. Bu da hem işletmenin hem de web sitesinin gerilemesine neden olur. Bu anlamda standart olarak HTML yazılımları, blog ve haber yazılımları, video ve online galeri yazılımları, forum yazılımları, oyun ve flash yazılımları birbirinden farklıdır. Kişiler ilk olarak hangi konuda hizmet verecekse bu konuya uygun bir yazılım alt yapısı belirlemelidir. Yüksek yazılıma ihtiyacı olan web sitelerinin de gereksinimleri artacaktır. VDS paketinden çok daha yüksek özelliklere sahip olan paketlerden de yararlanılabilir. Buna yönelik olarak da VDS sunucu paketinin daha kolay seçilmesi sağlanır.

Aynı zamanda gerek güncel olarak gerekse uzun vadeli olarak çeşitli ihtiyaçlar da hesaplanmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli unsur ise siteye gelecek olan günlük ziyaretçi sayısı ve anlık olarak gelebilecek maksimum ziyaretçi sayısıdır. Bu günlük ziyaretçi sayısı hem şu an için hem de gelecek için hesaplanmalıdır ve bir sayı aralığı belirlenmelidir. Buna yönelik olarak da VDS paketinin seçilmesi çok daha kolay olacaktır. Donanım özelliklerinin işletim sistemine seçilmesi de VDS sanal sunucu paketi için önemlidir. Çünkü her sanal sunucu her işletim sistemine uygun değildir. Genelde Windows ve Linux işletim sistemleri kullanılmaktadır. Kişiler de kendi sitesinin ya da bilgisayarının alt yapısına göre en uygun performansı gösterebilecek sunuca paketini seçebilir. Donanım seçimi de anlık olarak sayfa görüntülenme sayısı, istek sayısı ve ortalama sayfa boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Bu anlamda bant genişliği, RAM ve CPU kullanımı analiz edilmelidir. Bu sayede web sitesine uygun bir donanım paketi seçilebilir. Performans ve maliyet dengesinin ayarlanması da bu anlamda kullanıcılar için çok önemlidir. En yüksek verimin alınabileceği ve yüksek performansın sağlanabileceği paketin en düşük fiyatlı olması kullanıcılar için mantıklı bir seçim olacaktır. Bu nedenle sitenin temel olarak ihtiyaçları net bir şekilde belirlenmelidir. Kullanıcılar ziyaretçilere sunulacak amaçlara göre özelleştirilmiş olan donanım yazılımlarını barındıran bir sunucu seçmelidir. Bu nedenle amaçlara, projelere ve orta vadeli olarak ziyaretçi hedeflerine uygun sunucu seçimi yapmak gerekir. Yaygın kullanılan sunucu çeşitleri arasından en uygunu bulmak da bu anlamda web sitesi kullanıcılarının web sitesini büyütebilmesi için çok önemlidir.

VDS ile VPS Arasındaki Farklar Nelerdir?

VDS ile VPS Arasındaki Farklar Nelerdir konusu aslında çok da sınırlı değildir. Kullanıcılar VPS mi yoksa VDS mi konusunda oldukça kararsız kalabilir. VPS kullanan kişiler kendi sunucuları üzerinde herhangi bir işletim sistemi kuramaz. Bununla birlikte VPS ile üst düzey erişim imkanlarına ulaşmak da biraz zor olabilir. VDS kullanan kişiler genel olarak her türlü sunucu üzerinde bir hakimiyet sağlayabilirler. Bu anlamda istedikleri zaman işletim sistemini de kurabilirler. Kurdukları işletim sistemi üzerinden ise her türlü değişikliği yapabilirler. VDS kullanıcıları ana makinede bulunan diğer sunuculardan çok daha farklı bir sistem olduğunu bilir. Bu sayede kaynaklar sadece VDS kullanıcılarının isteğine göre değiştirilip kullanılabilir. VPS’de ise kaynaklar farklı kullanıcılar ile ortam bir şekilde kullanılmaktadır. Bu durum VPS kullanıcıları için bazen avantajken kimi zaman dezavantaj olarak görülür.
Piyasada yer alan VPS ürünlerine genel anlamda bakıldığı zaman OpenVZ yani bir sanallaştırma katmanı tabanlı olacak şekilde Virtuozzo ve bunun gibi ürünler olarak bilinir. Bu teknolojilerin üzerinde hipervizör bulunmaz. Bununla birlikte sanallaştırma işlemleri de tam olarak mevcut işletim sistem çekirdeğinin seviyelerinde yapılabilir. Sanal olan ortamlarda işletim sistemi üzerinde yapılan çalışmalar işletim sisteminin kaynakları ile sınırlıdır. Bu nedenle VPS sunucusunun bellek alanları ya da CPU alanları kaynaklarında herhangi bir şekilde garanti etme yetkisi yoktur. Bu bağlamdan farklı olarak ise VPS teknolojisinin içerisinde yüksek erişebilirlik, izolasyon ve yük dengeleme gibi özellikleri sağlamak da mümkün değildir. VDS ile bu özellikleri sağlamak çok daha kolay bir haldedir.

SSD VDS Nedir?

VDS (Virtual Dedicated Server) Nedir sorusunun cevabı aslında web sitelerinde bulunması gereken diskler olarak adlandırılabilir. Türkiye’de genel olarak Türkiye lokasyonlu serverlar bulunurken son dönemlerde Avrupa lokasyonlu serverlar da kullanılmaktadır. SSD sunucu server olarak da bilinir. Hem bilgisayar içerisindeki diskler olarak hem de bilgilerin yer aldığı verileri işleyen bir donanım ürünüdür. Açılımı ‘Solid State Drive Sunucu’dur. Türkçesi ise ‘Katı Hal Sürücüsü’ olarak çevrilir. Web sitelerini geliştirmek ve büyütmek için kullanılır. Web sitesinin gelişmesine yardımcı olan yazılımların bir sistem içerisine toplanması olarak da tanımlanabilir.

Doğru VDS Sunucu Nasıl Seçilir?

VDS (Virtual Dedicated Server) Nedir sorusuyla birlikte aslında bu sunucunun nasıl seçildiği de sorulan sorular arasında yerini alır. Bu anlamda ilk olarak sitenin kod alt yapısını seçmek gerekir. HTML yazılımları, Blog ve haber yazılımları, forum yazılımları, video ve online galeri yazılımları, flash ve oyun yazılımları için farklı bir kod seçilir. Daha sonra hedeflerin ve ihtiyaçların belirlenmesi gerekir. Burada daha çok web sitesine günlük olarak gelen ziyaretçi kitlesi göz önünde bulundurulur. Bu ziyaretçi kitlesine yönelik olarak da ihtiyaçların belirlenmesi gerekir. Aynı zamanda VDS kullanımından sonra hedef edilen ziyaretçi kitlesi de belirlenmelidir. Bu sayı arasında hizmet veren VDS sunucusunun seçilmesi gerekir.

Donanım özellikleri ve işletim sisteminin de seçilmesi VDS sunucusu seçilmesine kolaylık sağlar. Kullanılan bilgisayarın işletim sistemine yönelik olarak seçim yapılmalıdır. Sunucu seçiminde performans ve maliyet dengesinin de ayarlanması önemlidir. Yani en uygun fiyata en iyi verimin dağlanması önemlidir. Kullanım amacına göre belirlenmiş olan donanımlara uygun olabilecek sunucu türünün de bulunması önem taşır. Bu gibi noktalara dikkat edildiği sürece kişiler en uygun VDS sunucusunu seçebilir.

Neden Web Hosting Yerine VDS Sunucu Tercih Edilmelidir?

VDS nedir ve neden hosting yerine VDS’ye geçmek gerekir sorusu da bu sistem üzerinden işlem yapmak isteyenlerin sorularından biridir. Aslında bu konuda oldukça fazla neden vardır. Web sitesinin performansının kötü olması, ziyaretçilerinin günden güne daha fazla artması, çok sayıda web sitesini oluşturmak ve bu web siteleri üzerinden hizmet verilmesi, web sitelerinin büyümesini hedeflemek gibi nedenler VDS tercihleri arasında yer alır. Özel bir sunucuya geçmenin yararları da bu nedenleri direkt olarak karşılar. Aynı zamanda ilk defa web sitesi açacak olan yeni işletmeler de VDS açısından tercih yapmalıdır. Bu sayede kısa bir süre içerisinde çok daha hızlıca büyümeye geçer.

VDS ile VPS Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

VDS nedir, VPS arasındaki farklar nelerdir konusu genel olarak bu iki sistem arasında kalan kişilerce merak edilir. VPS sanal özel bir sunucunun kısaltmasıyken VDS sanal atanmış sunucunun kısaltmasıdır. VDS ile VPS arasında yöntem farklılıkları bulunur. Bununla birlikte aslında oldukça fazla ortak noktaya da sahiptirler. Her ikisi de tamamen sanallaştırma teknolojisini kullanır. VDS paravirtualization yöntemini kullanırken VPS bir işletim sistemi düzeyinde sanallaştırmayı hedefler. Bu anlamda VPS’de yer alan fiziksel sunucu daha küçük alanlara ayrışır. Bu da aslında farklı kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap vermesi anlamına gelir. Tek bir hesabı barındıran bir sanal sunucu aslında aynı fiziksel sunucuda bulunan diğer sunuculardan çok daha farklı çalışır.

VDS Satın Almanın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

VDS nedir ve almanın avantajlarıyla dezavantajları nelerdir konusu bu sistemi satın almak isteyenlerin sorularından biridir. VDS kullanan kişilerin kazandığı en büyük avantaj aslında web sitesini baştan yönetmek ve kontrol etmek gelir. VDS kullanıcılarının sistem yönetimi çok daha fazladır. Bu anlamda web sitesine çok daha fazla hakimdirler. Üstelik admin yetkisi ve root erişiminde herhangi bir kısıtlama söz konusu olmaz. Böylece web sitesini kullanan kişi, web sitesinde istediği her türlü değişikliği yapabilir. Bununla birlikte ihtiyaca göre web sitesi üzerinde yer alan her türlü düzenleme de yapılır. Kaynaklar belli olduğu zaman mevcut olan donanımın kapasitesi ve performansı üzerinde herhangi bir olumsuz sonuç çıkmaz. Aynı zamanda VDS paketleri içerisinde sunucu tek bir kullanıcı ile yönetilir.

Ne var ki VDS’nin de dezavantajları mevcuttur. VDS bazı durumlarda, tüm sistemleri barındırdığı paketler içerisinde yüksek bir meblağa kadar çıkabilir. Özellikle büyük işletmelerde ve yüksek yazılım gerektiren durumlarda fiyatlarda değişiklik olacaktır. Bu da VDS’ye bir dezavantaj olarak yansır. VDS içerisinde yer alan yazılımlar temel olarak hazırlanmış olsa da kullanıcılarına teknik anlamda gereksinim duyar. Alt yapısına hâkim olmak ve özelliklerini nerede kullandığını bilmek oldukça önemlidir. Yüksek kapasiteli ve büyük boyutlu web sitelerini kullanabilmek için VDS çok daha iyi bir çözümdür. Fakat daha düşük ihtiyaçlara sahip olan diğer sunucular için yeterli olmasıyla birlikte fiyatı biraz pahalı olabilir. Genel olarak avantajlarının çok fazla olmasıyla birlikte dezavantajları da göz önünde bulundurulmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu