Sağlık İle İlgili Konular

Obeziteye Hangi Doktor Bakar?

Obeziteye Hangi Doktor Bakar, obezite hastalığı günümüzde yaygın olan bir hastalıktır. Ayrıca gelişmiş ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Obezite vücutta olan yağın aşırı birikmesi sonucu olmaktadır. Obezite hastalığı yüzünden diyabetten, kalp hastalıklarına, infertiliteden kansere kadar olumsuz hastalıklara sahip olunabiliyor. Ancak obezite tedavi edilebilir bir hastalıktır. Obeziteye sebep olan sorunlar ise aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, genetik geçiş, hormonal etmenler sebep olmaktadır. Moralinizi sakın bozmayın. Her şeyin çözümü olduğu gibi bu sorunların ve hastalıklarında çözümü vardır.

Bu yazımızda sizlere obeziteye hangi doktor bakar? Obezite nedir? Obezite belirtileri nelerden oluşmaktadır? Obezite neyden dolayı olmaktadır? gibi soruları netliğe kavuşturacağız. Obezite hastalığı ile ilgili her şeyi bu yazımızda sizler ile paylaşacağız.

obezite nedir
obezite nedir

OBEZİTE NEDİR?

Obezite vücudun yağ kitlesinin yağsız kitleye oranının artması olarak bilinmektedir. Ancak bu artış miktarı aşırı olacak şekilde tanımlanmaktadır. Normal bir vücutta illa bir artış oluyor ancak obezite hastalığında bu artış aşırı olunca çeşitli rahatsızlığa sebep oluyor. Obezite hastalığı maalesef ülkemizde çok yaygın bir hastalık olarak bilinmektedir.. Ancak ülkemizde yaygın olduğu gibi tüm dünyada da hızla ilerleyen bir rahatsızlıktır. Obezite yaşam süresini azaltmaktadır. Ayrıca kalitesini de azaltmaktadır. Obezite hastalığı mutlaka tedavi olunması gereken bir hastalıktır.

OBEZİTE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Obezitenin en belirgin özelliği ise yağ oranının artmasıdır. Obezite olup olmadığını anlamak için Vücut Kitle İndeksi yani Beden Kitle İndeksi (BKİ) yardımcı olmaktadır.

Vücut Kitle İndeksi yani Beden Kitle İndeksi (BKİ) Nasıl Yapılır?

Örneğin 75 kilogram ağırlıkta, 1.70 mt. boyundaki bir kişinin obezite hesaplaması şöyle olabilmektedir:

75 kilogram /1.70 boy*1.70
2,89=25,95    (toplu-fazla kilolu)

Aynı şekilde 90 kilo ağırlıkta 1.70 mt. boyundaki bir kişinin obezite hesaplaması şöyle olmaktadır:

90 kilogram / 1.70*1.70
2,89= 31,14 (Obezite- Diyabet ve diğer hastalıkları artmış grupta)

– Zayıf <18,5
– Normal 18,5-24,9
– Toplu (fazla kilolu) 25-29,9 (hafif artmış diyabet ve kalp hastalığı riski)
– Obez 1 (Obezite) 30-34,9 (diyabet ve diğer hastalık riskleri giderek artar)
– Obez 2 (Morbid obezite) 35-39,9
– Obez 3 (Süper morbid obezite) >40 (ölümcül hastalıklar açısından risk taşımaktadır)

 

Tabloda göründüğü gibi Beden Kitle İndeksi 18,5’den küçük olursa zayıf bir birey, 18,5 – 24,9 arasındaysa normal bir birey, 25-29,9 arasındaysa fazla kilolu bir birey (bu aralıklarda diyabet ve kalp hastalığı riski bulunmaktadır), 30-34,9 arasındaysa obezite başlangıcı (bu aralıkta diyabet ve diğer hastalık riskleri artmaktadır, 35-39,9 arasında ise olursa obezitenin 2. evresi demek oluyor, 40’dan fazla ise obezitenin son evresi yani süper morbid obezite denmektedir. Son adımda ölümcül hastalıklar açısından risk taşımaktadır.

OBEZİTE NEDEN OLUR?

Obezite olmak sadece yemek gibi şeylerin tüketilmesinde olmamaktadır. Obezite olmanın birçok nedeni bulunmaktadır. Tabi ki obezitenin en büyük nedeni ise hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenmedir.

  • Beslenirken aşırı ve yanlış beslenmek
  • Fiziksel aktivite olarak yetersiz olmak
  • Yaşınız kaç olması
  • Cinsiyet eğitim düzeyi, sosyo-kültürel koşullar, gelir durumunun düşük olması
  • Hem hormonal hem de metabolik etmenlerinin olması
  • Aileden gelme genetik ve psikolojik etmenler
  • Uyguladığınız diyeti sık aralıklarla yapıp bu diyeti düşük enerjiyle uygulama
  • Sigara veya alkol gibi kötü alışkanlıkların tüketilmesi
  • Tüketilen bazı ilaçlar (antidepresanlar vb.)
  • Anne sütünden yetersiz derecede alınması

Obeziteye hangi doktor bakar?

Obezite hastalığına dahiliye bakmaktadır. Dahiliyenin bir diğer adı da iç hastalıklardır. Dahili sadece obeziteye bakmamaktadır. Obezite doktorunu kısaca dahiliye bölümünde bulabilirsiniz.

DAHİLİYE (İÇ HASTALIKLARI)

Ağrı, Akdeniz Anemisi, Alerji, Anemi, Baş Dönmesi, Şeker, Diabet, Gastrit, Guatr, Hemofili, Hepatit, İshal, Kabızlık, Kalınbağırsak, Kanser, Karaciğer Kanseri, Kist, Lösemi, Şişmanlık, Obezite, Romatizma, Sindirim Sistemi, Terleme, Ülser gibi hastalıklara dahiliye bakmakta olup tedavileri için yardımcı olmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu