Anne Sağlığı Konuları Neler

Yenidoğan Sarılığı Nedir? Tedavisi Nelerdir?

Yenidoğan sarılığı olarak da bilinen sarılık, bebekler arasında sık rastlanan sağlık problemlerinden biridir. “Peki bu sarılıktan nasıl kurtulacağız ? Doğal tedavi yöntemleri nelerdir? Bu yöntemleri uygulamak sağlıklı mı ?“ sorusuna cevap arıyorsanız tam yerindesiniz .

yenidoğan sarılığı
yenidoğan sarılığı

Yenidoğan sarılığının kendiliğinden geçme durumu vardır ancak ciddi durumlara yol açma ihtimali olan bir hastalıktır. Yetersiz beslenme , genetik nedenler gibi bir çok faktör yenidoğan sarılığının ortaya çıkmasında büyük rol oynuyor .

Bu yazımızda sizlere yenidoğan sarılığı çeşitleri , belirtileri ve tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz .

Yenidoğan Sarılığı Çeşitleri 

Bu rahatsızlık iki ayrı grupta değerlendiriliyor .

1)Fizyolojik sarılık : Bebeğin kanındaki bilirubin maddesi doğumdan sonra yavaş yavaş artmaya başlarken, geçici olan bu duruma fizyolojik sarılık denir .

Fizyolojik sarılık kendiliğinden düzelebilen hastalıktır . Doğumdan sonra 2. veya 4. günlerinde başlayıp tedaviye gerek kalmadan 7-10 günde düzeliyor .

2)Patolojik sarılık :  Bu sarılık ise sıklıkla doğumdan hemen sonra ortaya çıkabilen ve ciddiye alınması gereken bir durumdur . Kan uyuşmazlığı, kan hastalıkları, tiroit, bağırsak hastalıkları gibi problemlerin olduğu durumlarda ortaya çıkan sarılık çeşididir .

Sarılığın belirtileri;

  • Bebeğin cilt kısmında ve gözün beyaz kısmında ortaya çıkan sarılıklar,
  • Emme konusunda isteksiz veya rahatsız olması,
  • İştahsızlık veya gereğinden çok az yemek yeme
  • Kilo kaybı ve zayıflama
  • Uykudan zor uyanma, halsizlik.

Nasıl tedavi edilir?

Fizyolojik sarılık dediğimiz gibi herhangi bir tedavi gerektirmez . Patolojik sarılığın tedavisi ise sebebe göre gerçekleştirilir . En çok korkulan kısım ise artan bilirubin seviyesinin beyne ve sinirlere zarar vermesidir. Biliriubin bilindiği gibi değeri yüksek olursa gözlerde sararma ve akneler meydana gelir. Bu ve bunun gibi karaciğer hastalıklarını engellemek için ışık tedavisi denilen fototerapi tedavisi uygulanır . Bu yöntem yeterli gelmez ise kan değişimi yöntemine başvurulur . Tabi kanı değiştirme kararı verilirken bebeğin kaç kilo olduğu kilosu gibi kriterler göz önünde bulundurulmalıdır.

Tedavi edilmezse ne olur?

Bebeklikte tabi ki bir sürü hastalıklar çıkar .  Eğer tedavi olunmazsa ileride tedavisi mümkün olmayan durumlar ortaya çıkabilir .

İlkel yöntemlere inanmayın!

Eskilerden beri nenelerimizin inanmış olduğu birçok hurafeler yer almaktadır . Kesinlikle bunlara itibar etmemeli ve mutlaka hekime başvurmamız gerekir.

Kesinlikle uygulanmaması gereken hususlar şunlardır :

  • Emzirmeyi kesmek ( Sütten kesmek )
  • Şekerli su içirmek

gibi yöntemler eskilerden bu yana uygulanmakta olup olumsuz durumlara sebebiyet vermektedir . Bu ve bunun gibi sonucu belli olmayan tedavi yöntemlerini uygulamayın . Bu gibi yöntemler yarardan çok zarar getirmektedir . Her zaman dediğimiz gibi hekimlerin gözetiminde bu hastalığını tedavisine başlanmalıdır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu