Sağlık İle İlgili Konular

Amalgam Dolgu Nedir? Nasıl Yapılır?

Civanın başka metaller ile birleşimi sonucunda ortaya çıkan amalgam dolgu son derece dayanıklı ve kullanışlı bir malzemedir. Dişe ve diş dokusuna zarar vermeyen cıva aynı zamanda zehir içermez. Bu nedenle kimyasal değişime uğradığı için güvenilir bir şekilde kullanılabilir. Son dönemlerde amalgam dolgu nedir nasıl yapılır sorusu sıklıkla soruluyor.

Amalgam dolgu gümüş, bakır ve cıva gibi maddelerin karıştırılması ile elde edilen bir dolgu malzemesidir. Dolgu içerisinde kullanılan cıvanın asıl amacı dolguyu dayanıklı hale getirmektir. Bu nedenle amalgam dolgu çiğneme görevini üstlenen arka dişlerde tercih edilir.

Dolayısıyla diğer dolgu çeşitlerine göre uzun ömürlü olması ve hasta konforunu üst düzeyde sağlanması son derece önemlidir.

Amalgam Dolgu Kaç Yıl Kullanılır?

amalgam dolgu
amalgam dolgu

Dişe eski fonksiyonunu kazandırmak ve sağlıklı yapısını korumak amacıyla dolgu uygulanır. Bu dolgular çevirmeli sıklıkla tercih edilen amalgam dolgu uzun ömürlü olmasından dolayı daha çok tercih edilir.

Dolguyu tercih edecek hastaların sıklıkla sordukları sorulardan biri olan amalgam dolgu nedir nasıl yapılır sorusudur. Bu durum kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Çünkü diş sağlığı ve diş bakımı özen gösterilmesi gereken bir konudur. Bu doğrultuda amalgam dolgu 5 ile 15 yıl arasında kullanım ömrüne sahiptir.

Amalgam Dolgunun Faydaları

Diş çürüklerini onarmak ve dişler arasında meydana gelen boşlukları doldurmak amacıyla tercih edilen amalgam dolgu birçok dolguya göre sert bir özelliğe sahiptir. Bu kapsamda; amalgam dolgu nedir nasıl yapılır konusunda faydaları şu şekildedir:

  • Amalgam dolgu diğer dolgu malzemelerine göre daha sert bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle besinlerin öğütülmesinde etkili bir role sahiptir. Katı besinlerin ısırılmasında ve çiğnenmesinde hastalara herhangi bir zorluk yaratmaz.

  • Amalgam dolgu uygun fiyatı nedeniyle her bütçeye hitap ediyor

  • Uzun ömürlü ve dayanıklıdır

  • Dişe uygulanan amalgam dolgular da herhangi bir kırılma ya da çatlama gibi bir olumsuzluk söz konusu değildir

Amalgam dolgular renk bakımından koyu bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle daha çok arka dişleri tercih edilir. Dayanıklılığı bakımından arka dişlerde tercih edilmesi sindirim açısından son derece önemlidir. Çünkü bu dolgu çiğnemeye büyük kolaylık sağlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu