Sağlık İle İlgili Konular

Kırık Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş kırılmaları ağız içerisinde çatlaklar şeklinde kendini gösterebileceği gibi bazen de gözle görülür bir şekilde diş kayıpları yaşanır. Oluşan kırıklara zamanında müdahale edilmediği takdirde dişin alt katmanı olan dokular büyük zarar görebilir. Bu doğrultuda uzman bir hekime başvurarak kırık diş tedavisi nasıl yapılır konusu hakkında detaylı bilgi almak gerekir. Yapılan ağız muayenesi doğrultusunda kırık dişlere müdahale edilir. Eğer diş kırığı çatlak şeklinde ise ve diş köküne uzanmamışsa çatlak olan bu kısım alınır ve kırık doku doğru tedavi yöntemleri ile iyileştirilmeye çalışılır. Diş kırığı diş pulpasını olumsuz etkiliyor ve ağız sağlığını tehdit ediyorsa kanal tedavisi uygulanır. Diş kökünde bulunan ve ağrıya neden olan sinir ve damarlar alınır. Kırık diş kaplama ile onarılır.

Kırık Dişlerde Nelere Önem Verilmeli?

kırık diş
kırık diş

Yüzün tam merkezinde bulunan dişler gülümsemeyi güzelleştiren faktörlerin başında gelir. Bu nedenle kırık dişlerde nelere önem verilmeli ve ne tür tedbirler alınmalıdır bunlara dikkat edilmelidir.

  • Kırık diş durumlarında zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Aksi takdirde diş köküne zarar veren kırıklar dişin tamamının kaybedilmesine neden olabilir.

  • Kırık dişlere kesinlikle el teması yapılmamalıdır. Çünkü bakteri ve enfeksiyon oluşumunu hızlandırır.

  • Dişin nasıl kırıldığı doktora anlatılmalı ve bu konuda uzman bir hekim tercih edilmelidir. Hekimin bu konuda deneyimli olması dişin fonksiyonunun yeniden kazandırılmasında etkili olur.

Yaprak Porselen Tedavisi

Diş kırıklarına zamanında müdahale edilmesi büyük önem taşır. Özellikle ön dişlerde meydana gelen çatlak ve kırıklarda daha çok kaplama tercih edilir. Bunun nedeni estetik açıdan ortaya güzel bir görüntü çıkmasıdır. Dolayısıyla yaprak porselen tedavisi doğal diş görüntüsüne yakın bir uygulama olduğu için sıklıkla tercih edilir.

Kuron Tedavisi

Kuron tedavisi daha çok dişin kırılarak diğer parçadan ayrılması durumunda tercih edilir. Kırılan diş atıldıktan sonra kalan diş kökü belli bir aşamaya kadar yontulur. Dişin yeniden sağlıklı bir dış görünümüne kavuşması amacıyla dişe kaplama yapılır. Bu doğrultuda kuron tedavisi için kullanılan zirkonyum, metal, seramik ve porselen malzemeler bulunur. Hastanın tercihi doğrultusunda uygun malzeme kullanılarak kuron tedavisi tamamlanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu