Anne Sağlığı Konuları Neler

Bebek Aknesi Nedir? Akne Neden Olur?

Bebek aknesi özellikle annelerin paniklemesine sebep olan bir sorundur. Bebeklerin yanak, alın, kol, bacak, göğüs ve sırt bölgelerinde ortaya çıkabilen akneler, kırmızı ya da beyaz renkli olmaktadır. Bazı alerjik sebeplerden dolayı bebeklerin cildinde alerjik kızarıklıklar ve şişlikler de görülebilir fakat bunlar bebek sivilcesi ile karıştırılmamalıdır.

Bebeklerde Akne Neden Olur? Yeni Doğan Bebekte Akne Normal Midir?

Bebeklerde sivilce görülmesi, “Bebeklerde akne neden olur?” sorusunun sorulmasına sebep olmaktadır. Yeni doğan bebekte akne sorunu görülebileceği gibi birkaç aylık olan bebeklerde de akne problemi yaşanması normal kabul edilmektedir. Bebeklerde akne sorununun sebebi tam olarak bilinmemektedir fakat genel olarak şunlardan kaynaklandığı söylenebilir:

Epidermis tabakasının henüz tam olarak gelişmemiş olmasından dolayı ciltteki hassaslık.

  • Bebek cildinin dış ortama karşı gösterdiği doğal reaksiyonlar.
  • Anne sütü aracılığıyla bebeğe geçen bazı hormonlar.
  • Bebek cildinin sert bir cisim ile temas ederek baskı görmüş olması.
  • Bebeğin bir alerjiye sahip olması.

Bebek aknelerinin ortaya çıkma sebepleri bunlardan biri ya da birkaçı olabilmektedir. Ayrıca bu aknelerin bazı türleri bulunur. Örneğin 2 ya da 3 haftalık olan yeni doğmuş bebeklerde görülen akneye “Neonatal akne” denirken yaklaşık olarak 3. ayını doldurmuş olan bebeklerde görülen akneye ise “İnfantil akne” denmektedir. Neonatal aknelerin ucu bulunmaz ve renkleri pembe ya da kırmızıdır. Bebeklerin yüzünde ve saç derisinde görülen bu akneler, bir sağlık sorununun habercisi sayılmaz.

Fakat 3 aylıktan büyük olan bebeklerdeki akneler sağlık açısından daha fazla önem taşır. İnfantil aknelerin içi iltihaplıdır ve bebeğin kaşınmasına sebep olabilir. Bu durumdan dolayı bebek aknesi, bebeğin mutsuz olmasına ve sürekli ağlamasına yol açan sebepler arasında bulunmaktadır. Bebeklerde görülen aknelerin bir süre sonra kendiliğinden geçmeleri gerekir. Eğer bebeğin cildinde, uzun süre boyunca iyileşmemiş olan bir akne görülürse mutlaka bir dermatoloğa başvurmak şarttır.

 

bebek aknesi
bebek aknesi nedir

Bebeklerde Ucu İltihaplı Sivilce Nasıl Geçer? Bebek Aknesi Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde ucu iltihaplı sivilce, iltihapsız olan sivilcelere kıyasla daha uzun bir sürede iyileşebilir. İnfantil akne türünün bir örneği olan iltihaplı bebek sivilceleri ciltte iz oluşturabilir. Bundan dolayı bazı dermatolojik kremlerin kullanılması gerekebileceği gibi birkaç ay içinde kendiliğinden iyileşebilmektedir. İltihaplı olmayan bebek aknesi ise yaklaşık olarak 1 ay içinde iyileşen, daha basit bir cilt sorunudur.

Bebek sivilcesi ortaya çıkmış ise dermatolog tavsiyesi dışında hiçbir ilacın ya da kremin bebeğe uygulanmaması, bebeğin cildine yağ sürülmemesi ve sivilceye hiç dokunulmaması gerekir. Ayrıca ucu çok büyük ve sarı renkli olan akneler en kısa sürede dermatolog tarafından kontrol edilmelidir. Fazla büyük olmayan iltihaplı ya da iltihapsız akneler ise hiçbir müdahaleye gerek kalmadan iyileşebilen akneler olarak görülür.

 

İlginizi çekebilir: Cilt bakımı nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu