Çocuk Sağlığı Konuları Neler

Bebeklerde Göbek Kordonu Nedir?

Bebeklerde göbek kordonu; plasentanın orta kısmından geçen ve hortuma benzeyen bir organdır. Bebeklerin anne karnında hayatını devam ettirebilmesi göbek kordonuna bağlıdır. Gereksinim duyduğu oksijeni ve besin maddelerini annesinden kordon vasıtasıyla alır.

Göbek kordonu gebelik boyunca büyümeyi sürdürür. Hamileliğin 28. Haftasına dek uzar ve doğum esnasında yaklaşık 55 santimi bulur.

Göbek bağı doğumda kesilir. Buradan kordon kanı toplanır ve kök hücre nakli sırasında bu kandan yararlanılır.

Tedavisinde kordon kanının kullanıldığı bazı hastalıklar şöyledir:

  1. Lenfoma
  2. Lösemi
  3. Akdeniz anemisi
  4. Solid tümör
  5. Talesemi
  6. İmmün yetersizlik
  7. Anemi
  8. Genetik metabolik bozukluk
  9. Vitiligo
  10. Trombosit bozukluk
  11. Hurler sendromu
  12. ALS
  13. Kanser
  14. Diz, eklem, kıkırdak onarımı
  15. Diyabet
  16. Omurilikte yaralanma

Bebeklerde Kordon Dolanması Nedir?

bebeklerde göbek kordonu
bebeklerde göbek kordonu

Bebeklerde göbek kordonu dolanması ortalama olarak her 4-5 doğumda gözlemlenen bir durumdur. Bu, bazen bebeğin ölümüne yol açabilir.

Bebek ile plasenta arasında umblikal kord adı verilen bir yapı vardır. İşte bebeklerde göbek bağı dolanması bu yapının işlevini yerine getirmesini engelleyerek bebeğin yaşamına mâl olabilir.

Kordon bebeğin göbek çevresine, boynuna, omuzlarına veya kollarına dolanabilir. Böyle bir durum olması hâlinde hekim, doğumun sezaryenle yapılmasına karar verecektir.

Bebeklerde göbek Kordonu Düşünce Ne Yapılır?

Bu sorunun cevabı toplumda farklı yorumlanır. Bazıları; ‘bebeğin göbek bağını nereye gömerseniz oraya çeker. Karakteri etkilenir.’ Diye bir inanışa sahiptir.

Ondan dolayı kimileri bebeğin kordonunu camiye, kimileri de okul bahçesine gömer. Fakat tabii ki bunların bilimsel bir niteliği yoktur.

Göbek bağı toprağa da gömülebilir, poşete yahut beze sarılarak çöpe de atılabilir.

Bebeklerde Göbek Kordonu Ne Zaman Düşer?

Bu, fazla zaman almaz. 5 gün içerisinde düşmesi mümkün olduğu gibi 2 haftayı bulması da muhtemeldir.

Göbek bağının erken düşmesi durumunda enfeksiyon veya kanama riski doğabilir. Bebekte göbek kordonu düşse bile o bölgede ufak bir parça kalır. Buna ‘granülom’ adı veerilir. Genelde zararsızdır ancak bazı bebeklerde tedavi gerektirebilir.

28 gün bekleyin. Bu süre dolmasına rağmen bebeğin göbek bağı henüz düşmemiş olursa doktora götürmelisiniz. Bebeğiniz bağışıklık sistemiyle ilgili bir sorun veya anatomik bir problem yaşıyor olabilir.

Göbek bağının çevresinde iltihâbî görünümlü, kötü kokulu akıntıya rastladıysanız, kızarıklık ve hassasiyet oluştuysa bunları ciddiye almalısınız. 5-7 dakika baskı uyguladığınız halde kanamanın durmadığını görürseniz bebeğinizi âcilen doktoruna göstermeniz gerekir. Bunun nedeni K vitamini eksikliği olabilir. Eğer sebep buysa K vitamini takviyesi reçete edilecektir.

Bebeklerde Göbek Bakımı Nasıl Yapılır?

Yenidoğanlarda göbek bakımı büyük hassasiyet gerektirir. Bebekler bu süre zarfında kolayca enfeksiyon kapmaya meyillidir. Göbek bağının doğum ânında kesildiğini söylemiştik. Geriye sulu, jöleye benzer, yapışkan kıvamlı minik bir parça kalır. Bunun rengi birkaç günün ardından siyaha döner. Daha sonra kurur ve kendiliğinden düşer.

Bu dönemde şu hususlara dikkat etmelisiniz:

  • Göbek kordonunun düşmesi için herhangi bir müdahâlede bulunmayı denemeyin. Bu sürecin doğal bir şekilde gerçekleşmesi gereklidir. O nedenle kendi hâline bırakmalısınız.
  • Göbek bağının bulunduğu kısma bir şey temas ettirmeyin. (Bebek bezi de oraya değmesin.)
  • O bölümü kuru tutmaya özen gösterin.
  • Ayrıca göbek bağını bandajlamaktan, oraya yara bandı yapıştırmaktan kaçının.
  • Göbek bağının temizliğini en az %70 oranında saf alkol içerikli bir solüsyon ileyapın. Silerken nazik davranın ve tahriş etmemek için dikkatli olun.
  • Bebeğinizi banyo yaptırdıktan sonra göbeğini de iyice kurulayın.
  • Havanın sıcak olduğu zamanlarda o bölgenin hava almasını engellemeyecek bir kıyafet giydirin.
  • Bebeklerde göbek kordonu düştükten sonra birkaç gün daha bakım yapmaya devam edin. Bu, bölgenin dezenfeksiyonu için oldukça önemlidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu