Anne Sağlığı Konuları NelerÇocuk Sağlığı Konuları Neler

Bebekler Ne Zaman Oturur? Kaç Ayda Oturur?

Bebekler ne zaman oturur? Anne-babaların en çok merak ettiği sorulardan biri. İlk adım, ilk kelime, ek gıdaya geçiş, desteksiz oturuş derken; bebeklik döneminin her ânı ebeveynler için ayrı bir heyecanla geçiyor.

Bir bebeğin desteksiz oturması, fizyolojik gelişim sürecindeki –deyim yerindeyse- kilometre taşları arasında.

Bebekler Kaçıncı Ayda Oturur?

Bu sorunun cevabı her bebek için farklı olabilir. Çünkü bebeğin ne zaman oturmaya başlayacağı fizyolojik yapısına ve gelişim sürecinin ne yönde seyrettiğine bağlıdır.

Dünyaya geldikten sonra bebekler, ilk birkaç ay boyunca istem dışı davranışlar sergiler. 3-4 ay sonra bunların yerini –yavaş yavaş- bilinçli davranışlar almaya başlar.

Bebekler kaç aylıkken oturur? Sorusunun kesin bir cevabı olmamakla birlikte, destekli oturmaya 4. Ayda başlayacakları söylenebilir. 6. Veya 7. Aydan itibaren desteksiz oturabilir hâle gelirler.

Bebeğiniz destekli oturmaya başladığında çevresine yastıklar koyup düşmesini engelleyebilirsiniz. Oturmaya alıştırmak için aceleci davranmamalı, her şeyi zamana bırakmalısınız.

bebekler ne zaman oturmaya baslar
bebekler ne zaman oturmaya baslar

Bebeklerin Oturmaya Geçiş Aşamaları

  • İlk Ay

Bebek yatış pozisyonundan başka bir pozisyonda duramaz. Yalnızca istemsiz hareketler gözlemlenir.

  • İkinci Ay

Başını kaldırıp çevresine bakmaya vebunun gibi kısa süreli eylemlerde bulunmaya başlar.

  • Üçüncü Ay

Yüz üstü yatarken dizlerinden ve ellerinden destek alarak kalkmaya, yan yatarken dönmeye başlar.

  • Dördüncü Ay

Baş-boyun ve sırt kasları eskisinden daha güçlüdür. Başını daha uzun süre dik tutar, vücudunu rahatça döndürebilir.

  • Beşinci Ay

Yatağında pozisyonunu istediği gibi değiştirir. Yan dönmekte zorlanmaz.

  • Altıncı-Yedinci Aylar

Bebekler ne zaman oturur? Sorusu bu dönemde cevap bulur. Bebeğin vücut yapısı oturma eylemini gerçekleştirmeye artık hazırdır. Fakat bir süre desteksiz oturamayacaktır.

Bu dönemde bebek uzun süre oturamaz ve bedenini taşıyamaz fakat dik otrma süresi zamanla artış gösterir. Bebeğinizi kucağınıza aldığınızda yüzü size bakacak şekilde oturtun. Koltukta otururken de göğsüne ve koltuk altlarına yastıklar koyun. Bunlar, alışma sürecini hızlandıracaktır.

Bebeklerde destekli oturma alıştırmaları dördüncü ayda başlamalıdır. ‘Bebek çok küçükken oturtulmaz. Yoksa beli kırılır.’ Şeklindeki inanışın tıbbî dayanağı yoktur.

  • Sekizinci ve Dokuzuncu Aylar

Bebekler ne zaman desteksiz oturur? Diye düşünen anne-babalar, 8. Ve 9. Aylardan itibaren nihayet o âna tanık olabilir. Bebek önce destek almadan oturmayı öğrenir, daha sonra oturduğu yerden destek alarak kalkabilme yetisi kazanır. Bu evreleri emekleme ve yürüme aşamaları takip eder.

bebekler neden oturur
bebekler neden oturur

Bebeklere Oturma Nasıl Öğretilir?

Doğduğunda çok savunmasız ve zayıf olan bebeğiniz, hızlı bir şekilde gelişim göstererek sizi şaşırtacak. Emekleme, oturma, yürüme ve benzeri hareketlerini sabırsızlıkla beklerken bu süreçleri desteklemek için ona egzersiz yaptırmayı unutmayın.

Şöyle ki;

  • Birlikte, bebeğinizin bacaklarını ve kollarını hareket ettirecek aktiviteler gerçekleştirin.
  • Yerde daha fazla vakit geçirmesini sağlayın. Etrafını yastıklarla destekleyin. Baktınız ki bebeğinizin dengede durma becerisi artıyor, destekleri yavaş yavaş azaltın.
  • Beraber yere oturun ve siz bacaklarınızı açıp arasına bebeğinizi oturtun. Dengesini kurmasına yardımcı olun.
  • Kucağınızda, bebek arabasında, her yerde mümkün mertebe oturur pozisyona getirin.
  • Çocuk koltuğu alıp onunla bebeklerde oturma alıştırmaları yapabilirsiniz. Fakat bu tarz destekler kısa süreli kullanılmalıdır.
  • Sevdiği oyuncakları bebeğinizden uzak bir noktaya yerleştirin ve onu alması için teşvik edin.
  • Bebeklerde oturma becerisinin zemini, karın üstü egzersizleriyle daha hızlı oluşur. Onu yüz üstü yatırın ve çeşitli oyunlarla dikkatini çekmeye çalışın. Böylece kafasını kaldırsın ve bu hareket onun kemik-kas yapısını güçlendirsin, boyun ve sırt kaslarının gelişmesine yardımcı olsun.

Örneğin bebeği sırtüstü yatırın ve elinize bir ayna alıp göreceği şekilde tutun. Bebeğiniz aynayı görebilmek için kalkmaya çalışacaktır ve bu hareket onu oturmaya teşvik etmiş olacaktır.

Not: Bebeklerde desteksiz oturma başlasa bile bu, onun araç içerisinde yalnız oturmaya hazır olduğunu göstermez. Aracın hızlanması veya fren yapması hâlinde yaralanma riski vardır. Bu nedenle arabada giderken bebeğinizi kucağınızda tutmaya bir süre daha devam edin.

Sonuç olarak, bebekler ne zaman oturur? Sorusuna net bir cevap vermek doğru değildir. Çünkü bütün bebeklerin gelişimi aynı düzeyde ilerlemez.

Emziren Anne Diyeti için ilgili konumuza göz atabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu