Sağlık İle İlgili Konular

Metabolizma Nedir? Nasıl Hızlandırılır?

Metabolizma nedir ? En kısa tabiriyle metabolizmayı; vücudumuza dışarıdan almış olduğumuz tüm enerji kaynaklarının yaşamımız için gerekli maddelere dönüştürülme süreci olarak adlandırabiliriz. Metabolizma, vücut fonksiyonlarının, işlevlerini yerine getirmesi için yediğiniz gıdayı enerjiye dönüştürür. Yani metabolizma aslında bir süreçtir.

Metabolizma Nedir?

Her insanın metabolizmasının enerji yakma hızı farklıdır. Eğer hızlı çalışan bir metabolizmaya sahipseniz daha rahat kilo verirsiniz. Ayrıca bu durum sizin solunum alıp verme de de büyük kolaylık sağlar. Sanılanın aksine vücudumuz sadece fiziksel aktiviteler yaparken enerji harcamaz. Besinleri sindirirken ve dinlenirken de vücudumuz enerji harcar.

Metabolizmamızın Hızlanması İçin Neler Yapmalıyız?

Metabolizma hızımız yaş, cinsiyet, hormonlar, hatta hava durumu gibi birçok durumdan etkilenebilir. Tüm bunların yanında bizim de metabolizmamızı hızlandırabilmek için yapabileceğimiz bazı şeyler de vardır. Günlük yaşamımıza entegre edebileceğimiz bu detaylarla hem metabolizmamızın çalışmasını hızlandırabilir hem de daha zinde ve etkili bir yaşam sürebiliriz.  İşte herkesin yapabileceği ve bundan sonraki yaşamıyla da bütünleştirebileceği bazı temel detaylar…

metabolizma nedir

  • Bol Su İçmek; Bol su tüketimi tüm vücut fonksiyonlarımız için hayati öneme sahipken metabolizmamızın içinde büyük bir olumlu etkisi vardır. Yarım litre su içerek 1 saat boyunca yaklaşık %10 ila 30 arasında hızlanması sağlayabiliriz. Unutmayın hiçbir sıvı, suyun yerini tutmaz. Su içmenin metabolizmamızın en değerli ve en temel taşı olduğunu bilmeliyiz. Tıpkı burada ki maddelerin en başında belirttiğimiz gibi sizde yaşamanızda bol su tüketmeyi yaşamanız temel prensibi olarak benimsemelisiniz.
  • Yeşil Çay İçmek; Yapılan araştırmalar yeşil çay tüketiminin metabolizmayı yaklaşık olarak %4 oranında hızlandırdığını göstermiştir. O yüzden günlük 1-2 bardak yeşil çay içmeyi alışkanlık haline getirmeliyiz.
  • Düzeli Spor Yapmak; Kas kütlesinin oluşumu için vücudumuzun enerjiye ihtiyacı vardır. Bizimde kas oluşumunu sağlayacak sporlar yapmamız önemlidir. Bu sayede metabolizmamız daha hızlı çalışır. Yürüyüş yapmak, yüzmek gibi aktiviteler bu konuda size büyük fayda sağlar. Unutmayalım ki sporu hayatımızın her alanına yaymalıyız ve bir alışkanlık haline getirmeliyiz.
  • Uyku Düzeni; Uyku düzenimiz belki de sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürebilmemiz için en önemli etkenlerden birisidir. Uykusuz geçirdiğimiz günlerde hiç iyi hissetmeyiz ve çeşitli problemler yaşarız. İşte uykusuzluk ve metabolizma arasında da bir bağ vardır ve uykusuzluk metabolizmayı olumsuz yönde etkiler. Geceleri belli bir saatte yatıp ortalama 7-8 saat arası bir uyumak ve bu düzene alışmak çok önemlidir. Unutmayın yorucu bir günün sonunda kendimizi en iyi ödüllendirebileceğimiz şeylerin başında da rahat bir uyku uyumak olacaktır.
  • Düzenli Aralıklarla Yemek Yiyebilmek; Öğün atlamadan düzenli aralıklarla yemek yenmesi vücutta ki dengeyi koruyacaktır. İki öğün arasında uzun süre bırakmamanız ve ara öğünler yemeniz de yine uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Mümkün olduğunca öğün atlamadan beslenmeli ve şok diyetlerden kesinlikle uzak durmalısınız.
  • Stresten Uzak Durmak; Stres düzeyinin yüksek olması, metabolizmayı olumsuz etkileyen faktörlerden birisidir. Stres seviyesi yükseldikçe vücudumuz kortizol hormonu salgılar. Bu da yağların vücutta depolanmasına metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Stres, bedenimizi ve ruhumuzu her anlamda olumsuz yönde etkileyen bir duygudur. Günlük yaşamımızda da stres oluşturan durumlardan kendimizi uzak tutmamız gerekmektedir.
  • Lifli Yiyecekler Tüketmek; Lif yani posa besinlerin sindirilmeyen kısmıdır. Lifler sindirim sırasında vücudun kullandığı enerjiyi arttırarak metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca kabızlık ve ishal gibi sindirime bağlı sorunları önler. Lif kaynağı bakımında zengin besinleri tüketmeye özen gösteriniz.

Şeker tüketimine de çok dikkat etmemiz gerekir. Aşırı şeker tüketiminin pek çok sağlık sorununu da beraberinde getirdiğini unutmamakta fayda vardır. Rafine şeker içeren gıdaların tüketimi de metabolizmamıza zarar verir. Şekerli gıdalar ve içecekleri mümkün olduğunca hayatımızdan uzak tutmamız gerekir. Ayrıca; Metabolizma hızımız mevsimsel olarak değişebilir. Yaz aylarında hızlı olan metabolizma, kışın daha yavaş olmaktadır. Bu duruma dikkat ederek, yaşamak gerekir.

İlginizi Çekebilir: Zayıflamaya Hangi Çay İyi Gelir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu