Sağlık İle İlgili KonularYaşam İle İlgili Konular

Klacid Nedir? Klacid Yan Etkileri Nelerdir?

Klacid ilacının etken maddesi Klaritromisin’dir. Bu ilaç vücuttaki bakteriler ile savaşma özelliğine sahiptir. Bu sayede bakterilerin sebep olduğu hastalıkların giderilmesine yardımcı olur. Klacid güçlü bir antibiyotik ilaçtır. Yutak iltihabı, bademcik iltihabı, yüz kemikleri içinde yer alan hava boşluklarında meydana gelen iltihap durumları, üst solunum yolu enfeskiyonları, orta kulak iltihapları gibi hastalıklarda kullanılır.

Bunun yanında Klacid Film Tablet, zatürre, KOAH alevlenmesi, akut bronşit gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarında da kullanılabilir. Apse, diş eti iltihapları, çıban, ülser, yılancık, yara enfeksiyonu, selülit iltihabı gibi çeşitli alanlarda da kullanılır. Mide ülseri rahatsızlığında diğer ilaçların yanında ek olarak da kullanılabilir.

Klacid Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Klacid ilacın etken maddesine karşı alerjisi bulunan kişilerin bu ilacı kullanmaması gerekir.

  • Bu ilaç soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda kullanılmaz. Yalnızca bakteri nedenli hastalıklarda kullanılır.

  • Klacid, vücutta bulunan bakterilerle savaşır. Bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların giderilmesi için kullanılır.

  • Bu antibiyotik kullanılırken kişilerin her zamankinden daha fazla sıvı tüketmesi son derece önemlidir.

  • Antibiyotik alerjisi, karaciğer ya da böbrek hastalığı, kişide ya da kişinin ailesinde uzun QT aralığı varlığı, porfiri, çizgili kas zayıflığı gibi hastalıklardan birine sahip olan kişiler bu ilacı kullanmamalıdır.

  • Klacid hamilelik ya da emzirme döneminde kullanılmaz. Emziren annelerin sütüne geçeceği için sütle bebeğe geçerek bebeğin zarar görmesine neden olabilir.

  • 12 yaş altında olan çocukların kullanılması önerilmez.

  • İlaç kullanım süresinde kişiler kendilerini iyi hissetseler de doktorun vermiş olduğu süre boyunca bu ilacı kullanmaları önemlidir.

  • İlaç genelde 7 ile 14 gün arasında kullanılır. Ancak mide ülseri rahatsızlığında bu sürede uzama meydana gelebilir.

Klacid Film Tablet Kullanım Şekli Nasıldır?

klacid nedir
klacid nedir

Klacid Film Tablet kullanım şekli doktorun ilacı reçete ettiği şekildedir. İlacın kullanım süresinde kişilerin doktorun direktiflerine uyması gerekir. İlacın yanlış kullanımı ya da talimatların dışına çıkılması durumunda hastalığın seyrini olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Bunun yanında bu şekilde bir kullanım hastaların sağlığının zarar görmesine de neden olabilir.

İlaç dozlarının bir bardak su ile alınması gerekir. Yetişkinlerde bu ilacın sabah ve akşam olacak şekilde 12 saat arayla günde 2 defa alınması gerekir. 12 yaşından büyük olan çocuklarda doktor önerisi ile yetişkin dozu kullanılabilir.

Klacid Film Tablet Yan Etkileri Nelerdir?

Klacid antibiyotik içerisinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde çeşitli yan etki durumları söz konusu olabilir. Kurdeşen ya da orta dereceli olan deri döküntüleri, deride ciddi reaksiyonlar, anaflaksi durumlarında doktora başvurmak gerekir.

Yaygın olmasa da gama glutamil transferaz artışı, çarpıntı, eozinofili, alanin aminotransferaz artışı, nötropeni, aspartat aminotransferaz artışı, lökopeni, şiddetli kaşıntı durumları, kurdeşen durumları gözlemlenebilir.

Sıklığı bilinmese de; böbrek yetmezliği, karaciğerin enzimlerinde artış meydana gelmesi, sarılıklı ya da sarılıksız karaciğer fonksiyon bozukluğu durumları, idrarın koyu renki olması, karaciğer iltihabı, karında ağrı, kaşıntı, miyopati, kandaki eozinofil sayısında artış, agranülositoz,ağız yolu ile alınan kan şekeri düşürücü ilaçlar ya da insülin tedavisi gören hastalarda hipoglisemi durumu, Eritrazma, kalpte ritm bozukluğu, erizipel, pankreas iltihabı, iskelet kaslarında yıkım, Pseudomembranöz kolit görülebilir. Bu durumların tamamı son derece ciddi problemlerdir. Bu nedenle bu yan etkilerde acil tıbbi müdahale gerekebilir.

Yaygın olmasa da Vertigo, kanda laktat dehidrogenaz artışı, dil iltihabı, ağızda pamukçuk, ağız iltihabı, dilin renginde değişiklik, duyma bozukluğu, karaciğer enzimlerinde artış, tremor, gastrit, vajinal enfeskiyon, kandidiaziz, gastrit akyuvarlarda ve kan pulcuklarında azalma sorunları görülebilir. Bu gibi durumlarda doktora başvurulması önemlidir.

İlginizi çekebilecek yazılar: Levmont Nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu