Neden Kadınlar Erkeklerden Daha Çok Yaşar?
- Neden Kadınlar Erkeklerden Daha Çok Yaşar?
- Kadınlar Neden Çok Yaşar?
Neden kadınlar erkeklerden daha çok yaşar, bir araştırmada dünya çapında kadınların erkeklerden daha uzun yaşadığı görünmektedir. Bunun nedenini bir kere de olsa düşünmüşsünüzdür. Bunun sebebi düşündüğünüzden de çok olabilir. En büyük etken ise biyolojik faktörler kadar toplumsal ve kültürel etkenler sebep olur.
Bu yazımızda sizlere kadınların erkeklerden neden uzun yaşadığını? kadınların erkeklerden uzun yaşamasına sebep olan faktörlerden bahsedeceğiz.
Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, 2016 yılında ortalama yaşam 72’ydi. Bu durum cinsiyetlere göre ayrıldığında ise erkekler için 69 yıl ve kadınlar için 74 yıl olmaktadır. 2010 yılında yapılan bir araştırmaya göre, ABD’de yaşayan ve 100 yaşını aşan 53bin kişi bulunmaktaydı. Bunlar için de cinsiyetlere ayırırsak 9bini erkek, 44bini ise kadınlardan oluşmaktadır.
Şimdi gelelim nedenlerine. Aslında kadınların erkeklerden daha uzun yaşamasına sebebiyet veren en büyük 3 neden vardır.
Kadınlar Neden Çok Yaşar?
İlk olarak genler en büyük sebep olur. Bu genleri inceleyen Human Mortality Index’te dünyadaki çoğu ülkenin verileri bulunmaktadır. İncelemelere göre kadınların yaşama oranı erkeklere göre daha uzun çıkmaktadır.
Genler içerisinden embriyolar sebep olur. Londra’daki UCL Üniversitesi’nden Profesör David Gems, “Erkek embriyoların soyu, dişi embriyolara göre daha hızlı bir şekilde tükeniyor” diyor. Kadınlarda XX kromozomu bulunurken erkeklerde XY kromozomu bulunmaktadır. X kromozomları hayatta kalmanızı daha fazla sağlamaktadır. Bu neden kadınlar erkeklere göre daha uzun yaşamaktadır. David Gems, BBC’ye yaptığı açıklamada, “X kromozomunda bir genetik bozukluğunuz varsa ve kadınsanız, bir yedeğiniz var. Ama erkekseniz yedeğiniz yok” diyor. Exeter Üniversitesi’nden Lorna Harries, “Erkek bebeklerin, hamileliğin ileriki aşamalarında ölme ihtimalleri yüzde 20, yüzde 30 daha fazla. Prematüre doğma ihtimalleri ise yüzde 14 daha fazla. Erkek bebekler genellikle daha büyük ve daha fazla doğumda yaralanma riski taşıyorlar” diyor.
İkinci olarak ise hormonlar sebebiyet göstermektedir. Özellikle ergenlik çağında hormonlar değişmektedir. En çok ergenlik zamanında değişen hormonlar belirlemektedir. Hormon olarak ise erkekler de pek çok özelliğinde bulunmaktadır. Ergenlik döneminde en çok erkeklerin vücudu değişmektedir. Kalın ses , göğüs kılları bunlara örnektir. Testesteron hormonunun artması ile birlikte ölüm daha da yakınlaşıyor. Uzmanlar bu duruma örnek olarak erkeklerin ergenlik döneminde kötü alışkanlıklara başlama, kavga etme gibi sorunların getirdiği sonuçlar ile birlikte yaşamın kısaldığını belirtmektedir.
Son olarak ise iş ve davranış etkilemektedir. Sağlık hizmetlerinin olmadığı yerlerde kadınlar doğum esnasında hayatını kaybedebiliyor. Cinsiyetler arasındaki fark ise erkeklerin kötü alışkanlıkları kadınlara göre daha fazladır. Örneğin Rusya’da ölen erkeklerin çoğu alkol tüketiminden kaynaklanmaktadır.
Yorumlar