Yaşam İle İlgili Konular

Cenaze Evinde Neden Işık Yanar?

Cenaze Evinde Neden Işık Yanar, eskiden bir kişi öldükten sonra duyurusu ev ev dolaşarak yapılırdı. Şimdi ise sela okunarak yapılmaktadır. Ölü evinde “ölünün ağzı açılsın, ölünün ağzının tadı gelsin” diye helya yapılmaktadır. Bazı yörelerde ise ölünün evinde herhangi bir yiyecek yapılmamaktadır. Ölü sahibinin yakınları veya komşuları tarafından ölü evine yemek getirilir. Örnek olarak Isparta yöresinde ölüyü defnetmeye gidenlere “ıscak” denilen börek tarzı yemek yapılır. Ölü mezara konulduğu günün akşamı ise ölü evine gelenlere katmer dağıtılmaktadır. Tabi bu anlattığımız olay Isparta yöresine aittir. Çoğu yörenin adetleri farklıdır. Bu yüzden bu anlattığımız olaylar farklılık gösterilebilir. Misafirler ölü evine gittiğinde “başınız sağolsun”, “Allah geride kalanlara sabır versin” derler.

Sizlere bu yazımızda cenaze evinde neden ışık yanar? sorusuna cevap vereceğiz.

Cenaze evinde neden yemek pişmez?

Cenaze evinde neden yemek pişmez? sorusunun cevabını verelim. Ölü sahibinin üzüntüsü yüzünden yemek hazırlayamayacağı için etrafındakiler yemek getirir. Ölü evinde kesinlikle yemek pişmez. Yemeği komşuları veya ölü sahibinin yakınları getirmektedir. Bir hafta ile 15 gün arasında ölü evine yemekler götürülür. Erkekler ise çay veya şeker götürürler. Ölü evine götürülen yemekler veya başka tür gıdalar yöreye göre değişmektedir.

Cenaze Evinde Neden Işık Yanar?

Cenaze evinde neden ışık yanar? sorusunun cevabı çok basittir. Ölen kişinin ruhunun evini kontrole geldiğine inanılarak yanmaktadır. Ölü evinde ise lamba/ışık 7 gün yanmaktadır. Yanma süresi yöreden yöreye değişmektedir. Ölü evinde radyo, teyp vb. gibi şeyler çalınmaz.

Her yörenin farklı farklı mezarları vardır. Mezar taşına çeşit çeşit yazılar yazılmaktadır. Bu yazılar yine yöreden yöreye değişmektedir. Isparta yöresinden örnek verirsek şu şekilde mezar taşına yazılar yazılmaktadır:

  • “Yaşım otuza vardı Tenim toprağa daldı Ormanda çalışırken Allah canımı aldı.” (Yenişarbademli İlçesi)
  • “Ecel tuzağını açamaz mısın? Açıp da kefenden kaçamaz mısın? Azat etse Allah uçamaz mısın? Kırık mı kanadın gelsene yavrum?” (Sütçüler İlçesi)
  • “Ey zahir geleceksin er veya geç, Bir Fâtiha oku da geç.” (Keçiborlu İlçesi)

Cenaze evinde neden helva yapılır?

Bir evden ölünün çıkması ölü sahibinin hem fiilen hem de fikren meşgul olmasıdır. Ölü sahibinin yemek yapma gibi kendini meşgul edecek şeylere vakit ayıracak isteği yoktur. Bazı İslam dışı dışı kültürler vardır. Cenaze evinde helva yapılması aslında çok yanlış bir şeydir. Ölü sahibinin yakınları veya komşuları, ölü sahibine yardım etmesi gerekmektedir. Ölü sahibine yük olmak yerine onlara yardım edilmesi gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu