Diş Dolgusu Nedir?

Diş dolgusu, beslenme ve sindirim sistemimizin başlangıç noktası olan ağız ve dolayısıyla dişler vücut sağlık açısından önemli bir yer tutar. Dişler mine, dentin, sement ve diş özünden oluşur. Dişin dış katmanı oluşturan mine tabakası içerisinde sinirlerin bulunmadığı tabakadır. Çürümüş, kırılmış veya çatlamış dişlerin fonksiyonlu kaybeden bölümlerini temizleyerek diş formuna uygun ve biyolojik uyumu olan kompozit madde ile doldurulması işlemine diş dolgusu denir. Diş dolgusu sayesinde zarar görmüş ve çürümüş dişleri normal görünüm ve fonksiyonuna kavuşturmak mümkündür. Diş problemi yaşayan kişiler genellikle diş dolgusu nedir sorusuna cevap arayarak çözüm yolları araştırır. Lokal anestezi ile gerçekleştirilen diş dolgusu hastaların herhangi bir acı ve ağrı hissetmelerine engeller.

Diş Dolgusu Kimlere Yapılır?

diş dolgusu

diş dolgusu nedir

Farklı sebeplerden dolayı yapsın ve bütünlüğü bozulan dişlere dolgu yapılabilir. Diş dolgusu kimlere yapılır sorusuna dişleri deforme olmuş veya harabiyet oluşan herkese yapılabilir. Dişlerin dolgu için uygunluğuna diş hekiminin yapacağı muayene sonrasında karar verilir. Diş hekiminin çektireceği röntgen ve kullanacağı çürük boyası ile dolgu için gereklilik durumuna karar verilir. Çürükler ile beraber kırık ve çatlaklarda diş dolgusu için uygun durumlardır. Çürük ve kırılma seviyesi ilerlemiş dişlere öncelikle kanal tedavisi yapıldıktan sonra diş dolgusu yapılır. Çürük diş köküne kadar sirayet etmiş ise dolgu gerçekleştirilemez.

Diş Dolgusu Avantajları Nelerdir?

Diş dolgusu göz önünde bulundurularak değerlendirme yapan hastalar sıklıkla kullanılır. Diş dolgusu avantajları;

  • Hızlı uygulama bilmesi bir veya iki seansta sonuca ulaştırılması

  • Diş rengine uygun olması doğal bir görünüm sağlar

  • Bakımı ve temizliğinin kolay olması

  • Hata payının çok az olması direncin daha yüksek olmasını sağlayacaktır

  • Ağız ve diş yapısına uygun olarak farklı dolgu malzemelerinden kullanılabilme seçeneğinin varlığı

  • İsteğe bağlı olarak gümüş, Bakır, kalay ve porselen seçeneklerini var olması

Genellikle diş dolgularında kompozit malzemesi kullanılır. Farklı dolgu seçenekleri kişi tercihlerine göre yapılabilir. Estetik açıdan etkili sonuçlar ortaya çıkaran diş dolgusu kişilerde özgüven etkin rol oynar. Darbelere karşı dayanıklı yapısı azı dişlerinde ve ön dişlerde rahatlıkla kullanım imkanı sunar. Ayrıca yüzeysel dolgularda lokal anesteziye gerek duyulmadan rahatlıkla yapılabilmektedir.

İlginizi Çekebilir:Kaliteli Şallar ile Her Kombine Değer Katın
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

kanal tedavisi
Kanal Tedavisi Ağrısı Nedir? Nasıl Geçer?
Havucun Faydaları Nelerdir?
Kilo Vermek İçin Kullanılan İlaç Zararlı Mı?
Kedi Otu Çayının Faydaları Nelerdir?
diş çürüğü
Diş Çürüğü Nedir? Diş Çürüğü Nasıl Oluşur?
şeker otu
Şeker Otu Faydaları Nelerdir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kadın Evreni | © 2024 | BENİ BULUR ZOR OLANLAR