Anne Sağlığı Konuları NelerSağlık İle İlgili Konular

Hamile Kalmadan Önce Yapılması Gerekenler

Hamile kalmadan önce yapılması gerekenler; sağlıklı, rahat bir gebelik dönemi için önem taşıyor. Malum olduğu üzere gebelik; fiziksel ve psikolojik açıdan köklü değişimleri beraberinde getiriyor.

Bu nedenle çocuk sahibi olmak isteyenlerin kendini zorlu bir sürece hazırlaması gerekiyor.

Hamile Kalmak İsteyenler Nelere Dikkat Etmeli?

Hamileliğe hazırlık aşaması bir kadın doğum uzmanına veya aile hekimine başvurmaktan geçiyor. Doktorunuzun; önceki gebelikleriniz, varsa kullandığınız ilaçlar, yaşam biçiminiz, sağlık durumunuz, yeme alışkanlıklarınız ve dahası ile ilgili bilgi edinmesi oldukça önemli.

Böylece, söz konusu faktörlerin gebelik üzerindeki muhtemel etkilerini değerlendirmek mümkün olacak. Eğer sağlık probleminiz mevcutsa, ilk olarak o rahatsızlık iyileştirilmeli.

Bazı hastalıklar bakımından risk taşıdığınız belirlenirse, bunlara yakalanmamanız için gerekli önlemler alınmalı.

Bu bilgilerden sonra, hamilelik öncesi yapılması gerekenler şöyle sıralanabilir:

Doktor Muayenesi

Anne adayı, hamileliğin en az 2-3 ay öncesinde kapsamlı bir muayeneden geçmeli. Hamileliğe engel bir sorun olup olmadığı tespit edilmeli, gerekiyorsa bu yönde bir tedavi planı oluşturulmalı.

Muayene sırasında kan tetkikleri, servikal kültür testi ve vajinal smear yapılmalı. Bu testler; Su Çiceği, Rubella, Tokzoplazma ve Hepatit-B gibi hastalıklara karşı bağışıklık düzeyini de gösteriyor.

Risk grubunda olanlara aşı yapılması önerilebiliyor. Fakat aşıların bazıları canlı virüs barındırıyor. (Örneğin; rubella, kızamıkçık vb.)

Bu sebeple, ilgili aşıları yaptıranların hamilelik planını 3 ay ertelemesi gerekiyor.

Mineral-Vitamin Takviyesi

Hamile kalmadan önce neler yapılmalı? Diye düşünüyorsanız, beslenme düzeninizde de birtakım değişiklikler yapmanız gerektiğini bilmelisiniz. Hamilelik oluşmadan birkaç ay önce folik asit takviyesine başlamak bunun ilk adımlarından biri. Gebeliğin ilk trimester yani 1-3. Ayları arasında da buna devam etmelisiniz.

Hamileliğe hazırlık sürecinde alınması gereken günlük folik asit miktarı 400 mgr şeklinde. Doktorunuz gerek duyarsa; çinko, demir ya da başka mineral takviyeleri de reçete edebilir.

Bahsi geçen takviyeler embriyonun anne rahminde daha sağlıklı büyümesine yardımcı olur. Beyin-omurilik sisteminde ve omurgada sakatlık oluşma riskini en aza indirir.

Vejetaryen beslenmeyi tercih ediyorsanız, hamileliğe hazırlık için yapılması gerekenler arasına B ve D vitamin takviyelerini de eklemelisiniz. Et ürünlerinden alamadığınız vitaminleri bu yolla karşılamalısınız.

Diyet-Egzersiz

Gebelik öncesi yapılması gerekenler sağlıklı, yeterli beslenme düzeni ve periyodik egzersiz programı ile işe yarar.

Hamilelik, kilo verme amaçlı diyet yapmaya elverişli bir zaman değildir. Fazla kilolarınızdan hamileliğe hazırlık sürecinde kurtulmalısınız.

Fakat bunu, internetten bulduğunuz yöntemlerle değil uzman bir diyetisyenin size özel hazırlayacağı diyet programıyla gerçekleştirmelisiniz.

Normalden daha zayıfsanız bu da yine uzman yardımı almanızı gerektirir. Aşırı zayıf annelerin bebekleri genelde düşüm doğum ağırlığı ile doğar. Ayrıca vitamin, mineral yetersizliğine bağlı çeşitli hastalıklar gelişebilir.

Sigara ve Alkolü Bırakma

hamile öncesi yapılması gerekenler
hamile öncesi yapılması gerekenler

Hamilelikten önce yapılması gerekenler içerisinde, tabii ki bu zararlı alışkanlıkların sonlandırılması önemli bir yere sahip. Bunların bebeğe ne kadar zarar vereceğini izah etmeye gerek yok.

Bu tarz alışkanlıklarınızdan vazgeçmekte güçlük çekiyorsanız bir uzmandan destek alabilirsiniz.

Grip Aşısı Olmak

Çoğumuzun basite aldığı bir hastalık olan grip, hamilelikte son derece tehlikeli sonuçlara sebebiyet verebiliyor. Henüz grip aşısı olmadıysanız ve hamile kalmayı planlıyorsanız âcilen bu aşıyı yaptırmalısınız.

Çevresel Koşulların İyileştirilmesi

Hamileliğe hazırlık için yapılması gerekenler konusunda, maruz kaldığınız dış faktörleri de hesaba katmalısınız.

Örneğin; işiniz gereği sürekli kimyasal maddelerle temas etmek zorunda kalıyor olabilirsiniz. Belkli civa ve kurşun gibi ağır metallerin olduğu veya yüksek radyasyonlu bir ortamda çalışıyorsunuz. Bu durumda doğuma kadar işinize ara vermeniz istenebilir.

Gebe Kalmadan Önce Yapılması Gerekenler Nelerdir Başka?

Bunlara ilâveten, hamile kalmadan önce yapılması gerekenler içinde şunlardan da söz edebiliriz:

  • Stresten uzak durun. Hobi ednin. Yapmaktan keyif aldığınız aktivitelerle meşgul olun.
  • Her gün yeterince uyumaya özen gösterin.
  • Yumurtlama (ovulasyon) günlerinizi takip edin. Âdetinizin 10. İlâ 16. Günleri arası, gün aşırı cinsel birliktelikte bulunursanız hamile kalma ihtimâliniz artar.
  • Kola ve benzeri gazlı içecekleri bırakın. Kahve-çay tüketimini sınırlandırın.
  • Partnerinizin de stresten, alkolden, sigaradan kaçınması gerekir. Bunlar sperm kalitesini de, yumurta kalitesini de bozan faktörlerdir.
  • Kişisel temizliğinize önem verin. Enfeksiyon kapmamak için dikkatli olun.
  • Pastörize edilmemiş ürünlerden, çiğ veya az pişmiş gıdalardan uzak durun.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu