Yaşam İle İlgili Konular

Hamilelikte El Uyuşması Neden Olur?

Hamilelikte el uyuşması; B12 eksikliği ve diyabet gibi çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Gebelikte el uyuşması yaşıyorsanız nöroloji doktoruna başvurmalısınız. 

  • B12 Eksikliği 

Bu, sinirlerin işlevlerinden ve gelişmesinden sorumlu bir vitamindir. Yeterince B12 vitamini alamayanların sinirleri zayıflayacağı için ellerinde uyuşma görülebilir. 

Ayrıca; kalsiyum, potasyum ve magnezyum eksiklikleri hamilelikte el kol uyuşması problemini beraberinde getirebilir. 

  • Şeker Hastalığı 

Sinirlerde diyabete bağlı fonksiyon kaybı gelişebilir. Şeker hastalığının sinirlere zarar verecek kadar ilerlemesi diyabetik nöropati olarak adlandırılır. 

  • Karpal Tünel Sendromu: Bu rahatsızlık halk arasında sinir sıkışması diye bilinir. İşaret, baş ve orta parmaklarda uyuşmaya yol açar. Yüzük parmağında da uyuşukluk yapması mümkündür. Sürekli el bileğinizi hareket ettirmeyi gerektiren bir işte çalışıyorsanız uyuşma şikâyetine karıncalanma ve ağrı gibi sorunlar da eşlik edebilir. 
  • Vücutta Su Toplanması: Gebelikte el uyuşması nedenleri arasındaki bir diğer faktör vücutta ödem oluşması yani su birikimidir. Hamilelik esnasında vücudun kan hacmi artış gösterir ve progesteron hormon seviyesi yükselir. Bu ise ödem oluşumunu tetikler. Ödemler atardamarlarda ve sinirlerde baskı oluşturarak kan dolaşımının zayıflamasına sebep olur. Bileklerde, ayaklarda şişlik de gözlemlenebilir. Hamilelerde el uyuşması bu problem yüzünden genellikle gebeliğin 6. Ayından sonra ortaya çıkar. 

Hamilelikte El Uyuşması Nasıl Teşhis Edilir? 

Başvurduğunuz nörolog şikâyetlerinizi ayrıntılı olarak sorgulayacak ve birtakım tetkikler isteyecektir. Eğer şüpheler vitamin eksikliğine veya diyabete işaret ediyorsa vücut değerlerinizi öğrenmek için çeşitli kan testleri talep edilir. 

Örneğin; kan sayımı yapılır, tiroid hormon düzeyleri ölçülür ve kan şekerine bakılır. 

Mevcut bulguların karpal tünel sendromunu göstermesi hâlinde doktorunuz tanıyı kesinleştirmek amacıyla EMG testi yapabilir. El bileğinin yukarısında ve boyunda sinir sıkışması olabilir fakat bu nadir gerçekleşen bir durumdur. 

Boynunuzdaki yapıların durumu Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR) yöntemiyle anlaşılır. 

Hamilelikte El Uyuşması Nasıl Geçer? 

hamilelikte el uyuşması
hamilelikte el uyuşması

Hamilelikte el uyuşması tedavisi için öncelikle altta yatan hastalığın iyileştirilmesi gerekir. Şeker hastalığı varsa bu kontrol altına alınmalıdır. Sinir sıkışması ve benzeri durumlarda cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir. 

Öte yandan gebelik döneminde el uyuşması çoğu zaman geçicidir. Muhtemelen doğumun ardından kendi kendine kaybolacaktır. Bazen sinirlerin kalıcı olarak hasara uğraması mümkündür. Ancak bu durum seyrek aralıklarla görülür. Ağır ve akut vakalarda ameliyat gerekir. 

Hamilelik Döneminde El Uyuşması Nasıl Geçer? 

  • Karpal tünel sendromu yaşıyorsanız özel bir eldiven kullanmak durumunda kalabilirsiniz. Bu, sinirlerinizdeki baskıyı ve ağrıyı hafifletecektir. Ancak doktorunuzun belirttiğinden daha fazla kullanmamalısınız. Çünkü bunlar sinirlerin zayıflamasına yol açabilir. 
  • A vitamini, magnezyum, B vitamini, demir, kalsiyum, potasyum açısından zengin gıdalar tüketin. Bu vitamin ve mineraller sinirleri güçlendirir, gebelikte el uyuşması riskini en aza indirir. 
  • Tuzu azaltın. Vücudunuzda su toplanmasını engellemek için aşırı tuz tüketiminden kaçınmanız önemlidir. 
  • Her gün bolca su tüketmeye özen gösterin. Bu da ödem oluşumunun engellenmesinde büyük rol oynar. Ödemlerin ellerde uyuşmaya neden olabileceğini yukarıda bildirmiştik. 
  • Bileğinizi devamlı hareket ettirmeniz gerekiyorsa en azından yarım saatte bir ellerinizi dinlendirin. Öte yandan bileğinize hafifçe masaj yapmanız uyuşmayı azaltacaktır. 
  • Hamilelik döneminde olduğunuz için tabii ki sağlıklı beslenmeye dikkat etmelisiniz. Ödem yapan besinlerden kaçınmalısınız. Karpuz, yapay tatlandırıcılar, hazır ekmek, konserve yiyecekler, paketli gıdalar ve turşu bunlara örnektir. 
  • Vitamin eksikliğiniz varsa doktorunuz takviye reçete edebilir. Önerilen takviyeleri size bildirilmiş olan zaman aralıklarında ve tavsiye edilen dozda kullanın. 
  • Size özel bir diyet programı hazırlandıysa ona uygun hareket edin. 
  • Hamilelikte el uyuşması yaşayanlara bandaj veya atel gibi tedaviler de uygulanabilir. 
  • Bazı hastaların el bileğine bir steroid (ilaç) enjeksiyonu yapılabilir. Parasetamol grubu ilaçlardan veya topikal olarak uygulanan kremlerden de faydalanılabilir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu