Sağlık İle İlgili Konular

Kabızlık Ağrısı Nasıl Geçer?

Kabızlık Nasıl Geçer, konstipasyon olarak geçen kabızlık rahatsızlığı, bağırsak hareketlerinin yavaş olması sonucunda ortaya çıkar. Haftada 3 veya daha az sayıda dışkılama olması kabızlık olarak değerlendirilebilir. Dışkılamada güçlük yaşanması, dışkının tam olarak boşalamaması ve ağrılı dışkılama gibi durumlara da sebep olan kabızlık, bağırsak bozuklukları arasında en yaygın olarak görülen bozukluktur. Tıkayıcı tipte olabileceği gibi bağırsak hareketlerinde yavaşlama olarak da görülebilir. Kabızlık nasıl geçer , nasıl tedavi edilir?

Yaşam koşullarından veya beslenme şekillerinden kaynaklanan kabızlığın birçok sebebi olabilir. Kendisini şişkinlik ile belli eden bu rahatsızlık, yaşam kalitesini de olumsuz yönde etkiliyor. Uzun süren kabızlık durumlarında karın ağrısı nasıl geçer, kilo kaybı ve makattan kan gelmesi gibi sorunlar da ortaya çıkabiliyor. Kabızlığın tedavi edilmesi için bazı durumlarda kolonoskopi ve laboratuvar testleri istenebilir.

Kabızlık Nasıl Geçer?

Kabızlığa en fazla yol açan sebeplerin başında düzensiz beslenme alışkanlıkları gelir. Bu yüzden kabızlığın kısa sürede geçebilmesi için düzenli beslenmek gerekiyor. Beslenme programında yapılan küçük değişiklikler kısa sürede sonuç vererek kabızlığın önüne geçebilir. Aynı zamanda kabızlığa sebep olabilecek yiyeceklerden uzak durmak da bu sorunu çözecektir. Yapılması gerekenlere bakıldığında bol su ve sıvı gıdaların tüketilmesi, daha fazla hareket etmek, sebze ve meyve gibi lif ağırlıklı besinlerden bir beslenme programı oluşturmak, yemek yerken iyice çiğnemek, aşırı kafein tüketiminden kaçınmak, süt ve süt ürünlerini fazla tüketmemek ve tuvalet ihtiyacını ertelememek olarak sayılabilir.

Kabızlığa Hangi Yiyecekler İyi Gelir?

Kabızlığa iyi gelen birçok yiyecek bulunur. Özellikle kuru meyveler bu konuda etkilidir. Sabah kahvaltı yapmadan önce yenilen kuru kayısı, incir ve mürdüm eriği gibi kuru meyvelerin yenilmesi ve üzerine ılık su içilmesi durumunda bağırsaklar daha hızlı çalışmaya başlar. Özellikle bu meyvelerin aç karna tüketilmesi ekstra bir etki yaratır.

Beyaz etin de kabızlık üzerinde olumlu bir etkisinin olduğu bilinmektedir. Kırmızı et yerine yiyeceğiniz beyaz et veya balık eti, bağırsakları rahatlatır. Bunun dışında baklagiller, pırasa, enginar, lahana, kızılcık, kereviz, keten tohumu ve pancar gibi lifli gıdaların tüketilmesi de bağırsakların harekete geçmesini sağlar. Lifli gıdalardan fasulye, bezelye ve mercimeğin de kabızlığa iyi geldiği bilinir.

Kabızlığa iyi gelen diğer meyveler de elma, üzüm, erik ve avokadodur. Diyetinize ekleyeceğiniz elma, lif içeriği bakımından zengindir ve kabızlığı hafifletmenin en etkili yollarından biridir. Elma gibi lif bakımından zengin bir diğer meyve de armuttur. Orta büyüklükteki bir armutta 5,5 gram lif bulunur. Günlük önerilen lif alımının %22’sini oluşturan armut yenildiğinde kabızlık şikayetinin yok olmasına yardımcı olur.

kabızlık nasıl geçer

Kabızlığı Geçirecek Tavsiyeler

Kabızlığın geçmesi için yalnızca beslenme yeterli değildir. Her ne kadar bol su tüketseniz ve sağlıklı beslenseniz de kabızlık sorunu yaşayabilirsiniz. Beslenme dışında kabızlığa en fazla sebep olan bir dişer şey de hareketsizliktir.

Beslenme düzeninizi değiştirdiğinizde buna ek olarak günlük yapacağınız egzersizler de sizi kabızlıktan koruyacaktır. Mide ve bağırsak hareketlerini destekleyen yer karın kaslarıdır. Bu yüzden yemekten önce karın kaslarını çalıştırmak için yapılacak karın egzersizleri bağırsakları rahatlatacaktır. Ayakta veya yatarak dizlerin karın bölgesine doğru çekilip bırakılması bu hareketlere örnek olarak verilebilir.

Bir diğer kurtuluş yolu da kabızlık giderici ilaçların kullanılmasıdır. Reçetesiz olarak satılan kabızlık giderici ilaçları kronik kabızlık rahatsızlığı olanlar kullanabilir. Ancak bunların etkisi geçici olabilir. Kalıcı bir çözüm bulunabilmesi için kabızlığın altında yatan sebep bulunmalı ve tedavi edilmelidir. Hekiminize kronik kabızlık şikayetiyle başvurduğunuzda size uygun tedavi yöntemini uygulayacaktır.

İlginizi çekebilir: Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu