Sağlık İle İlgili Konular

Konservatif Diş Tedavisi Nedir? Konservatif Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş hekimleri tarafından ağız içerisinde bulunan diş çürüklerini önleme çabalarına ve bu çaba neticesinde ortaya çıkan çalışmalara konservatif denir. Bu tedavi yöntemi pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Bu nedenle konservatif diş tedavisi nedir, nasıl yapılır şeklinde çokça sorular soruluyor.

Bu tedavi yönteminin temel amacı ağız içerisindeki çürükleri önlemektir. Bu nedenle çürükler daha fazla ilerlemeden diş dokusu bakterilerden temizlenir. Temizleme işleminin ardından en doğru tedavi yöntemleri uygulanarak diş onarılır. Daha sonra dişin kaybolan estetik fonksiyonunu geri kazandırmak amacıyla renk değişimleri ve yapısal bozukluklar dolgu yardımıyla düzeltilir.

Seramik Dolguların Avantajları

Konservatif Diş Tedavisi
Konservatif Diş Tedavisi

Dişi onarmak amacıyla kullanılan seramik dolguların avantajları şu şekildedir;

  • Seramik dolgular sağlam yapılarından dolayı dişe kısa sürede uyum sağlayarak doğal görünmelerine yardımcı olur.

  • Seramik dolgu çiğneme konusunda son derece avantajlıdır. Çünkü bu dolgunun yüzeyi cilalıdır.

  • Seramik dolgular üzerinde leke oluşmaz ve bakteri meydana gelmez.

  • Sağlam yapısından dolayı uzun ömürlü bir kullanıma sahiptir. Bu nedenle zaman ilerledikçe dişte herhangi bir aşınma ve deformasyon oluşmaz.

  • Ağız yapısına uyum sağlayan maddeler kullanıldığı için seramik dolgular nedeniyle herhangi bir alerjik reaksiyon görülmez

  • Kompozit dolgulara göre seramik dolgularda çiğneme daha iyi yapılır.

  • Seramik dolgu yapılırken diş konturları en iyi şekilde tamamlanır. Bu özelliğinden dolayı dolgular arasında herhangi bir yemek atığı bulunmaz.

  • Preslenmiş portrenin kullanıldığı seramik dolgular dayanıklı bir yapıya sahiptir.

Kanal Tedavisi

İleri düzey diş çürümelerin de kullanılan kanal tedavisi dişin yapısını korumak amacıyla tercih edilir. Diş minesinde köklere kadar ilerleyen bakteri ve enfeksiyonlar kanal tedavisi ile temizlenir. Böylece enfekte olan diş mikroorganizmalardan arınarak daha uzun ömürlü bir kullanıma sahip olur.

Günümüzde sıklıkla görülen diş hastalıklarının temel nedeni çürüklerdir. Kanal tedavisinde tüm çürükler temizleninceye kadar dişte oyma işlemi yapılır. Diş pulpasında bulunan sinirler alınır. Sinirlerin alınması ile birlikte diş kökü temizlenir ve dezenfekte edilir. Diş kurtarmayı hedef alan kanal tedavisi hastanın isteği doğrultusunda farklı özelliklere sahip dolgu malzemesi ile doldurulur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu