Yaşam İle İlgili Konular

Deprem Anında ve Sonrasında Yapılması Gereken Kurallar

Deprem Anında ve Sonrasında Yapılması Gereken Kurallar, türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu neredeyse çoğu insan bilmekte. Deprem bir doğal afettir. Maalesef deprem hakkında yeterince bilgi sahibi değiliz ve çoğu zaman deprem anında ve sonrasında bilinçsiz davranışlar sergileyebiliyoruz. Özellikle karantina döneminde deprem olursa çok dikkatli olmalıyız. Depreme karşı çıkmak için dayanaklı evler ve deprem çantası gibi birçok önlem alabiliriz. Ancak insanlar depremi ciddiye almıyor ve sonucu kötü biten olaylar ile karşılaşıyoruz.

Bu yazımızda sizlere Deprem sırasında ne yapılmalı? Deprem bittikten sonra ne yapmalıyız? Depremden nasıl korunulur? gibi soruların cevabını vereceğiz.

Deprem Anında ve Sonrasında Yapılması Gereken Kurallar
Deprem Anında ve Sonrasında Yapılması Gereken Kurallar

 

Yer kabuğunda ortaya çıkan enerjinin dalgalanma olayını çıkarması ve bu dalgalanmaların yeryüzüne yansımasına deprem diyoruz. Depremin olmasını etkileyen hem beşeri faktörler hem de dış faktörler vardır. Depremi inceleyen bilim dalına ise sismoloji denmektedir. Depremin 3 türü vardır. Tektonik , volkanik ve çöküntü depremdir. İlk olarak Tektonik deprem nedir ? onu inceleyelim. Levhaların birbiriyle gerdiği hareketlere tektonik deprem denir. Bu deprem çeşidi en tehlikelisidir ve hem ülkemizde hem dünyada görülen yaygın bir depremdir. Sıradaki deprem çeşidimiz volkanik depremdir. Adından da anlaşılacağı üzere patlamalar sonucunda oluşan depremlere volkanik deprem denmektedir. Bu konuda şanslıyız ki Türkiye’de aktif yanardağ bulunmadığı için bu deprem çeşidi ülkemizde hiç görülmemiştir. Daha çok İtalya , Japonya gibi yanardağının bulunduğu yerlerde görünmektedir. Bir diğer deprem türü ise çöküntü depremdir. Yer altında oluşan büyük büyük oyukların ve mağaraların tavanlarının birden çökmesi esnasında oluşan yer sarsıntılarına çöküntü deprem denmektedir. Bu deprem türünden korkmamıza gerek yok çünkü enerjileri azdır ve büyük zararlara sebebiyet göstermezler. Son olarak inceleyeceğimiz deprem türü ise tsunamidir. Denizin dibinde oluşan patlamalara tsunami denmektedir.

Deprem esnasında paniğe kapılırsak ne olur? Depreme hazırlanmak için ne yapmalıyız? gibi sorulara cevap verelim.

Depremi ve deprem çeşitlerini bu yazımızda paylaştık. Şimdi gelelim deprem için ne yapmalıyız? sorusunun cevabına.

  • Depremin etkilerine karşı koruyacak nitelikte olan evlerde oturun
  • Depreme hazırlık için bir deprem çantası hazırlayın ve göz önünde bulunan yerlere koyun.
  • Çoğu şehirde depremden sonra toplanma alanları belirlemişlerdir. Depremden önce o alanları belirleyin ve depremden sonra oraya gitmek için plan yapın.
  • Odanızda bulunan ve sallanınca düşebilecek eşyaları duvara sabitleyin.
  • Dolapların üstünde bulunan ağır eşyaları da aynı şekilde duvara sabitlemekte fayda var. Aksi takdirde duvarın üstüne bulunan eşyaların deprem esnasında yere düştüğü anda kötü sonuçlara sebebiyet verebilir.

Deprem Anında Yapılması Gerekenler

  • Öncelikle sakinliğinizi koruyun.
  • Deprem esnasında eşyaların düşeceğinden emin olduğunuz yerlerden uzaklaşın
  • Masa altı gibi sağlam hacimli eşyaların yanına çömelin ve hayat üçgeni oluşturun
  • Pencere kenarlarından uzaklaşın aksi takdire cam patlayabilir ve size kalıcı hasar verebilir.
  • Asansörleri hiçbir şekilde kullanmayın
  • Telefonlar o zamanda yoğun trafik hattına sahip olacağından acil durumda kullanın.

Deprem Sonrasında Yapılması Gereken Kurallar

  • Güvenli olacak bir yer belirleyin ve o yere gidin
  • Deprem çantasını gözle görünecek yerden alın ve deprem anında toplanma alanlarına gidin
  • Deprem sarsıntıları bitene kadar evlere girmeyin
  • Sadece yetkilileri dinleyin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Başa dön tuşu