Böbrek Yetmezliği Nedir?
Böbrek yetmezliği, böbrekler; belimizin arka tarafında, omurganın sağında bir tane ve solunda bir tane olmak üzere yerleşen organlarımızdır. Böbreklerimizin vücudumuzdaki temel görevi, kanı zararlı maddelerden arındırmaktır. Kalpten pompalanan kanın büyük bir bölümü böbreklerimize gelerek süzülür. Süzülme esnasında kandaki üre gibi zehirli ve toksik maddeler böbreklerimiz yardımıyla filtrelenir. Zehirli ve toksik maddeler suda çözünmüş bir halde idrar olarak mesaneye aktarılır . Sonra idrar boşaltılmasıile birlikte zararlı maddeler vücut dışına atılmış olur.
Böbrek yetmezliği, çeşitli sebeplerle böbreklerimizin kanı temizleme işlevini kaybetmesi ile ortaya çıkan bir önemli bir sağlık problemidir. Böbrek yetmezliği aniden ya da diğer adıyla akut ortaya çıkabileceği gibi yıllar boyunca gelişen sürekli bir hastalık olarak da ortaya çıkabilir. Böbrek yetmezliğine neden olabilecek şeyler; zehirli maddeye maruz kalmadan aşırı sıvı kaybına, böbrekreklerimizin yara almasından çeşitli tıbbi problemlere kadar çok geniş katalogda yer alabilir. Böbrek yetmezliği hastalığında böbreklerin fonksiyonunu geri kazanabilmesi için, böbrek yetmezliğine sebep olan durumun ortadan kaldırılması çok önemlidir.
Böbrek Yetmezliği Sonucunda Hangi Sorunlar Ortaya Çıkar?
Böbreklerimizin, yıllar içinde işlevini kaybetmesi ile kronik böbrek yetmezliği diye isimlendirilen tablo ortaya çıkar. Başlıca kronik böbrek yetmezliği hastalığı sebeplerinden iki tanesi şeker hastalığı (diyabet) ve yüksek tansiyon (hipertansiyon)’dur. Ayrıca, kronik glomerülonefrit diye isimlendirilen bazı enfeksiyonel böbrek rahatsızlıklarında da benzer tablo oluşabilir.
Kronik böbrek hastalarında, senelerce hiçbir rahatsızlık, şikayet ve belirti ortaya çıkmayabilir. Kronik böbrek hastalığına çoğunlukla eşlik eden yüksek tansiyonun tespiti için, toplumda herkesin kan basıncını kontrol ettirmesi, dikkat etmesi ve düzenli olarak check-up yaptırması çok mühimdir.
Akut Böbrek Yetmezliği Nedir?
Böbreklerin birden, aniden işlevlerini kaybetmesine, akut böbrek yetmezliği denir.
Akut böbrek yetmezliği; böbrek işlevlerinin günler, haftalar, aylar gibi kısa bir süre içinde azalması ve sonucunda kandaki zehirli toksik maddelerin vücutta birikimi ile ortaya çıkar.
Akut böbrek yetmezliğinde idrar miktarının düşmesine oligüri denir. İdrardaki azalma miktarı kişiden kişiye değişiklik gösterir.
Böbrek Hastalığının Erken Teşhisi Mümkün müdür?
Kronik böbrek rahatsızlıkları, genellikle çok sinsi bir biçimde seyrettiği için; birçok hastada, hem teşhisin konmasında, hem de tedavide çok geç kalınmaktadır. Kan basıncınızın düzenli bir şekilde ölçülmesi ve idrar tahlili yapılması gibi basit testlerşe kronik böbrek hastalığı erken zamanlarda teşhis konulabilir. Erken zamanlarda teşhis konulması ile altta yatan ya da eşlik eden hastalıklara yönelik tedavi yöntemleriyle, hastalığın ileri adımlara doğru seyri yavaşlatılabilir.