Bebeklerde Emzik Kullanımı Nasıl Olmalı?

Bebeklerde emzik kullanımı nasıl olmalı? Diye merak eden anneler, doğru yerdesiniz! Emzik kullanmaya kaçıncı aydan itibaren başlanabilir? Bebeklerde emzik kullanmak zararlı mı? Gibi tüm sorularınızın cevapları bu yazıda!

Bebeklerde Emzik Kullanımı Gerekli mi?

Bu, şart değil. Bebeğin öncelikle anne memesine alışması gerekiyor. Erkenden emziğe alıştırılması, ‘meme reddi’ sorunuyla karşılaşmanıza yol açabilir.

Ancak elbette bebeğinizin yaşı ve ihtiyacı doğrultusunda uygun bir emzik kullanabilirsiniz. Emzik seçerken sağlıklı malzemelerden yapılmış olmasına da özen göstermelisiniz.

Emme içgüdüsü her bebekte doğuştan mevcut. Bebeklerin sürekli parmağını emerek rahatlamaya çalışması da bu içgüdünün bir tezâhürü.

Bununla birlikte bu içgüdüye hemen emzikle cevap vermek yanlış bir davranış. Önce emme düzeninin oturmasını beklemek önem taşıyor. Emzik kullanımı daha sonra geliyor.

Bebeklere Ne Zaman Emzik Verilebilir?

bebeklerde emzik kullanımı

bebeklerde emzik kullanımı

Bebeğinizi gözlemleyerek bu sorunun yanıtını bulabilirsiniz. Eğer memeyi fazla emmiyorsa, kilo almıyorsa emzik kullanımını ertelemek durumundasınız.

İlk 4 ay, bebeklerin emmeye daha fazla ihtiyaç duyduğu bir dönemdir. Uzmanlar, 1. Ay bitmeden bebeklere emzik vermeyi tavsiye etmez.

Yeteri kadar anne sütü almayan, henüz emme alışkanlığını tam olarak kazanamamış bebeklere emzik verilmesi beslenme düzenini aksatır.

Yenidoğanlarda Emzik Kullanılabilir mi?

Doğumdan sonraki 40 günlük süreç, ‘yenidoğan dönemi’ olarak adlandırılır. Bu süreçte emzik kullanımı önerilmez. Çünkü bebeğin memeye adaptasyonunu güçleştirir ve annesiyle arasındaki bağın zayıflamasına sebebiyet verir.

Bebeklerde Emzik Kullanımı Zararlı mıdır?

Emzikler bebeklerin ön dişlerine baskı uygular. Bebeğin alt çenesinde bulunan dişleri arkaya ittirip, üst ve ön dişlerinin ileri doğru hareket etmesine neden olur.

Bundan dolayı, emziğin gereğinden daha uzun süre kullanılması arka ve ön çene arasındaki mesafenin açılmasına sebep olur. Bu da ağız ve çene yapısının estetik görünümüne zarar verir.

O yüzden bebeklerde emzik kullanımı seyrek aralıklarla yapılmalı, süre fazla uzun tutulmamalı ve 2 yaşına girmeden bıraktırılmalıdır.

Emzirme saatleri haricinde emmeye ihtiyaç duyuyorsa, battaniyesini ya da parmaklarını emiyorsa onu sakinleştirmek için emzik verebilirsiniz.

Bebeklerde Emzik Ne Zaman Bırakılmalı?

bebeklerde emzik

bebeklerde emzik

Uzmanların bazıları, alışkanlık oluşmaması adına üçüncü aydan itibaren emziği kademeli olarak bıraktırmak gerektiği görüşündedir. Bazı hekimler ise, bebeğin 2 yaşına kadar emzik kullanabileceğini belirtir.

Bebeğiniz 1 yaşını geçtiyse uyku düzeni, beslenmesi vb. faktörleri değerlendirip ne zaman bırakması gerektiğine karar verebilirsiniz. Bu süreçte doktorunun önerisini de almalısınız.

Bebeklerde Emzik Kullanımı Nasıl Bıraktırılır?

Emziğin âniden bıraktırılması bebekte güvensizlik hissi oluşturur ve psikolojisini olumsuz etkileyebilir. Emziği unutmasını kolaylaştıracak şeylerle ona yardımcı olabilirsiniz.

Örneğin; emziğe geresinim duyduğunda şu yöntemleri deneyebilirsiniz:

  • Şarkı veya ninni söylemek
  • Bebek masajı yapmak
  • Pencereden, balkondan dışarıyı izletmek veya dışarı çıkarmak
  • Banyo yaptırmak
  • Kucakta sallamak

Bebeklere Emzik Verirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebeklerde emzik kullanımı şu hususlara dikkat edildiği müddetçe güvenlidir:

  • Emziğin 3 ayda bir değiştirilmesi lâzımdır. Ancak herhangi bir çatlama, yırtılma vs. mevcutsa, yapısı bozulduysa 3 ayı beklemeden hemen değiştirilmelidir.
  • Emziği aldığınızda önce ılık su ve sabunla yıkamalı, ondan sonra bebeğinize vermelisiniz. Ayrıca emziğin temizliğini düzenli olarak gerçekleştirmelisiniz. Bunu yaparken sıcak su içinde 5 dk kaynatarak daha iyi dezenfekte edebilirsiniz.
  • Bebeğinizi her defasında emzikle uyutmaya çalışmamalısınız. Ayrıca her ağladığında ona emzik vererek teselli etmek de yanlış bir davranıştır.
  • Emziğe reçel, bal, pekmez gibi şeyler sürmemelisiniz. Bu, bebeğinizin dişlerine zarar verir.
  • Bebeklerde emzik nasıl kullanılmalı? Diye düşünen ebeveynler, emzik alırken BPA ve PVC içermemesine de özen göstermelidir. Bu maddeler bebeklerin sağlığı için risk barındırır.
İlginizi Çekebilir:Bebekler Ne Zaman Oturur? Kaç Ayda Oturur?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Hayıt Tohumunun Faydaları Nelerdir?
Kedi Otu Çayının Faydaları Nelerdir?
bebek gelişimi
Anne Karnında Bebek Gelişimi İçin Ne Yemeli?
diyafram nefesi
Diyafram Nefesi Nasıl Alınır?
Bebeklerde Kabızlık Neden Olur?
Bebeklerde Kabızlık Nedenleri Nedir? Tedavisi Nedir?
Tarçın İle Yapabileceğiniz Maske Tarifleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kadın Evreni | © 2022 | BENİ BULUR ZOR OLANLAR